1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Morgan Stanley: Petrol 43 dolara kadar düşebilir

Morgan Stanley: Petrol 43 dolara kadar düşebilir

Enerji Günlüğü - Yatırım bankası Morgan Stanley, 2015'te brent petrolün varil fiyatının 43 dolara kadar düşebileceğini öngördü.Arzdaki artış ve...

Morgan Stanley: Petrol 43 dolara kadar düşebilir

Enerji Günlüğü - Yatırım bankası Morgan Stanley, 2015'te brent petrolün varil fiyatının 43 dolara kadar düşebileceğini öngördü.

Arzdaki artış ve dolardaki yükseliş eğiliminin devam etmesinin etkisiyle yaklaşık 5 yılın en düşük seviyesine inerek 67,16 doları gören Brent türü ham petrolün varil fiyatı için bir tahmin de Yatırım bankası Morgan Stanley'den geldi. Merkezi ABD'de bulunan yatırım bankası Morgan Stanley, petrol fiyatlarındaki düşüşün 2015'te devam edeceği ve brent petrolün varil fiyatının 43 dolara kadar düşebileceği tahmininde bulundu.

Morgan Stanley'nin hazırladığı raporda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üretim miktarı üzerinde müdahalesi olmadan piyasalardaki risklerin dengesizleşeceği belirtilirken, petrol arz fazlasının 2015'in ikinci çeyreğinde doruğa ulaşacağı savunuldu.

Petrol fiyatlarının 2015'in ilk çeyreğinde varil başına 57 dolara kadar düşebileceği ifade edilen raporda, fiyatların ikinci çeyrek için 43 dolar seviyesine gerileyeceği tahmininde bulunuldu.

Morgan Stanley, piyasaların ancak 2015'in ikinci yarısında denge bulabileceğini ve bunda düşük olan petrol talebin harekete geçmesinin ve ABD'deki petrol üretiminin yavaşlamasının etkili olacağını vurguladı. Raporda, üçüncü çeyrekte petrolün varil fiyatının 48 dolar, dördüncü çeyrekte ise 65 dolar olacağı öngörüldü.

Raporda, ayrıca petrol fiyatlarının uzun süre düşük kalmasının yatırımları azaltacağına, bunun ise 2017 ve 2018'de piyasalarda daha az petrol arzına neden olacağına dikkat çekildi.

Arzın düşmesiyle 2017 için petrol fiyatlarının varil başına en az 75 dolar olacağına yer verilen raporda, fiyatların 115 dolara kadar yükselebileceği belirtildi. Raporda, 2018 için ise fiyatların en düşük 80, en yüksek 120 dolar olabileceği kaydedildi.

PETROL BEŞ YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Brent türü ham petrolün varil fiyatı bugün güne 68,36 dolardan başladı ve Mayıs 2010 tarihinden bu yana en düşük seviyesi olan 67,16 doları gördü. Tepki alımları sonrası tekrar 67,44 dolara çıkan petrolün varil fiyatı için analistler, petrol fiyatlarının ABD'li petrol üreticilerinin pazar payı için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile savaşacağı spekülasyonlarıyla düşüşünü devam ettiğini belirtiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler