1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mustafa Yılmaz: Kesintisiz ve kaliteli hizmetten taviz verilemez

Mustafa Yılmaz: Kesintisiz ve kaliteli hizmetten taviz verilemez

Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım sektöründe yatırım gerçekleşme oranı %65’in altında olan şirketleri incelemeye aldıklarını söyledi.

Mustafa Yılmaz: Kesintisiz ve kaliteli hizmetten taviz verilemez

Enerji Günlüğü - Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtımında hizmet kalitesinden taviz verilmeyeceğini söyledi ve yatırım gerçekleşme oranı %65’in altında olan şirketleri incelemeye aldıklarını kaydetti. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) tatafından düzenlenen 14. Sektör Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, dağıtım hizmetiyle ilgili yatırımların akamete uğramasına asla izin vermeyeceklerini söyledi ve hizmet kalitesinden taviz vermeyeceklerini kaydetti. 

Kesintisiz ve kaliteli hizmetin özel sektör ve kamunun ortakj sorumluluğu olduğunu bildiren Mustafa Yılmaz, sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın zorlu bir dönemden geçtiğini hatırlatarak, “Ancak olaylar nasıl gelişirse gelişsin, şartlar ne denli zorlaşırsa zorlaşsın görevimizi bihakkın eksiksiz yerine getirmekle yükümlüyüz. Tarihte ilk kez topyekûn bir enerji kriziyle karşı karşıya olduğumuz değerlendirmelerini sizler de takip ediyorsunuz. Tabir-i caizse: şaha kalkan küresel petrol, doğal gaz ve kömür fiyatları net enerji ithalatçısı olan ülkemizi de derinden etkiledi” diye konuştu. 

Yılın başında Isparta’da yaşanan elektrik kesintilerinin de bir başka sınav olduğunu söyleyen Yılmaz, elektrik dağıtım sektörü açısından derslerle dolu olan bu sürecin bazı kesimler tarafından istismar edildiğini ve soruşturma süreci beklenmeden sıcağı sıcağına bir siyaset malzemesine dönüştürüldüğünü kaydetti. 

“YATIRIM GERÇEKLEŞMESİ DÜŞÜK OLAN ŞİRKETLERİ İNCELİYORUZ”
Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü, “Ancak daima yasaların öngördüğü şekilde hareket eden ve adaletten taviz vermemeyi şiar edinen kurumumuz bu süreçte de hukuk ne diyorsa onu yaptı. Ve aldığımız karar, sektörümüz tarafından sadece bir ceza olarak algılanmamalı, hizmet kalitesinden taviz verildiğinde ne olacağının anlaşılması açısından da değerlendirilmelidir. Bugün geldiğimiz noktada, özellikle 2021 yatırım gerçekleşmelerine baktığımızda ne yazık ki 5-6 şirketimizin yatırım gerçekleşmelerinin %65’in altında bulunduğunu görmekteyiz. Bu şirketlerle ilgili değerlendirme sürecimiz devam ediyor. Değerlendirme sonucumuzun yansımasının tarifelerde de görülebileceği malumunuzdur. Maliyet artışlarını gerekçe göstererek yatırım yapmamak bizim için kesinlikle kabul edilemez bir durumdur”. 

“HİZMET KALİTESİNDEN ÖDÜN VERİLEMEZ”
Zorlukların farkında olduklarını anlatan Mustafa Yılmaz, yatırımların akamete uğratılamayacağını vurgulayarak, “Tüketicilerimize yönelik hizmet kalitesinden asla taviz verilemez. Kamunun ve tüketicilerimizin fedakarlık yaptığı bir dönemde sektörümüzün şu ya da bu nedenle görevden kaçmasına izin veremeyiz. Kartacalı komutan Hannibal’ın dediği gibi; ya bir yol bulacağız ya da bir yol yapacağız. Biz bir yol bulmaya çalıştık ve 2022 yatırım birim bedelleri konusunda bir açılım yaptık. Yatırım yapmanın önünde önemli bir engel olarak gösterilen yatırım maliyetlerinde yaşanan makul olmayan artışların etkisini azaltacak birim bedel düzenlemelerini yaptık. Sektörümüzün de hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan vakit kaybetmeksizin gerekli adımları atmasını ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.

“LİSANSSIZLARIN ÖNEMİ BÜYÜK”
Enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi, böylece teknik ve ekonomik yönden verimliliğin artırılmasını hedeflediklerini bildiren Yılmaz, bu amaçla lisanssız elektrik üretimine büyük önem verdiklerini hatırlattı. Yılmaz konuşmasını şöyle tamamladı, “Lisanssız elektrik üretim modelinin yaygınlaşmasında siz dağıtım şirketlerinin rolü büyüktür. Lisanssız üretim başvuruların değerlendirilmesi, yatırımlarının devreye alınması ve işletilmesi aşamasında üzerinize düşen sorumluluğun bilincinde olarak hareket etmeniz elzemdir. Zira artan enerji maliyetlerinden vatandaşlarımızın, özellikle çiftçimizin, sanayicimizin ve esnafımızın enerji maliyetlerini azaltacak olan bu projelerin değerlendirilmesi hızlı, adil ve mevzuata uygun davranmanıza bağlıdır”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler