1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Naftogaz, Gazprom’a karşı tahkim davasını kazandı

Naftogaz, Gazprom’a karşı tahkim davasını kazandı

Enerji Günlüğü - Ukrayna devlet enerji şirketi Naftogaz, Stokholm'deki tahkim mahkemesinde Rus kamu enerji şirketi Gazprom'a karşı açtığı davada Mahkeme'nin...

Naftogaz, Gazprom’a karşı tahkim davasını kazandı

Enerji Günlüğü - Ukrayna devlet enerji şirketi Naftogaz, Stokholm'deki tahkim mahkemesinde Rus kamu enerji şirketi Gazprom'a karşı açtığı davada Mahkeme'nin kendi lehine karar verdiğini duyurdu. 

Naftogaz yaptığı açıklamada, Stokholm’de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Gazprom'un sözleşmedeki transit gaz hacimlerini yerine getirmemesinden dolayı Naftogaz'ın 4,63 milyar dolar zarar gördüğüne karar verdiğini kaydetti. Mahkeme Gazprom'un Naftogaz'a 2,56 milyar dolar ödemesine karar verdi.

Stokholm Ticaret Odası Hakemlik Enstitüsü de kararlarına ilişkin bir açıklama veya yorum yapmıyor, kararın kamuoyuna açıklanıp açıklanmamasını davalı taraflara bırakıyor.

Naftogaz, Gazprom ile 2009 yılında imzaladığı "Al ya da Öde" anlaşması nedeniyle almadığı gaz için 34.5 milyar dolar civarında ödeme yapıyor. Ukrayna 2015 Kasım ayından bu yana Gazprom'dan gaz ithal etmiyor. 

HAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ

Gazprom, Stokholm tahkim mahkemesindeki davayı Naftogaz'ın kazanması sonrasında yaptığı açıklamada haklarını savunacaklarını ifade etti. Mahkeme kararının kayda değer bir dengesizlik yarattığı savunulan açıklamada, "Gazprom, mümkün olan tüm kaynaklar ile haklarını savunacak" ifadelerine yer verildi.

GAZPROM PEŞİN PARA KARŞILIĞI GAZ SEVKİYATINI BAŞLATTIĞINI AÇIKLADI

Öte yandan Gazprom, Naftogaz'a peşin ödeme karşılığında doğal gaz sevkiyatı uygulamasına yeniden başladı. Gazprom yaptığı açıklamada, Naftogaz'dan Mart ayı doğal gaz sevkiyatı için ön ödemeyi aldığını, ancak sevkiyatın 1 Mart itibariyle başlamadığını ifade etti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler