1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya’dan Ukrayna’ya: Gaz anlaşması yapalım tahkim alacağını unut

Rusya’dan Ukrayna’ya: Gaz anlaşması yapalım tahkim alacağını unut

Gazprom, Ukrayna'ya doğalgaz anlaşmasını 1 yıl uzatma karşılığında tahkimden alacağı parayı almamasını teklif etti.

Rusya’dan Ukrayna’ya: Gaz anlaşması yapalım tahkim alacağını unut

Enerji Günlüğü - Gazprom, Ukrayna'ya doğalgaz anlaşmasını 1 yıl uzatma karşılığında tahkimden alacağı parayı almamasını teklif etti.

Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom, Ukrayna kamu enerji şirketi Naftogaz’a mevcut doğalgaz anlaşmasının 1 yıl uzatılmasını veya 1 yıl için yeni bir anlaşma imzalanmasını teklif eden resmi bir mektup gönderdi. 

Gazprom Başkanı Aleksey Miller imzalı mektubun birer nüshası da Ukrayna Enerji ve Çevre Koruma Bakanı Aleksey Orzhel ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’e gönderildi. Rusya’nın Ukrayna'ya ve Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz tedarikine ilişkin cari anlaşma 31 Aralık'ta sona erecek.

GAZPROM 2,6 MİLYAR DOLARI UNUT DİYOR

Gazprom gönderdiği mektupta, bir anlaşmanın imzalanması için öncelikle Ukrayna ve Rusya'nın tahkim davalarını düşürmeleri gerektiğini de belirtti.

Stokholm’de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi geçen yıl Gazprom'un sözleşmedeki transit gaz hacimlerini yerine getirmemesinden dolayı Naftogaz'ın 4,63 milyar dolar zarar gördüğüne karar vermişti. Mahkeme Gazprom'un Naftogaz'a 2,56 milyar dolar ödemesine karar vermişti. 

Naftogaz, Gazprom ile 2009 yılında imzaladığı "Al ya da Öde" anlaşması nedeniyle almadığı gaz için 34.5 milyar dolar civarında ödeme yapıyor. Ukrayna 2015 Kasım ayından bu yana Gazprom'dan gaz ithal etmiyor.  Bununla birlikte Gazprom, geçen yıl Naftogaz'a peşin ödeme karşılığında doğalgaz sevkiyatı uygulamasına yeniden başladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler