1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Naftogaz Gazprom’un önerisini değerlendirecek

Naftogaz Gazprom’un önerisini değerlendirecek

Naftogaz, Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz geçişini sağlayan boru hattı sözleşmesini uzatma karşılığı tahkim alacağından vazgeçme teklifini değerlendirecek.

Naftogaz Gazprom’un önerisini değerlendirecek

Enerji Günlüğü - Naftogaz, Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz geçişini sağlayan boru hattı sözleşmesini uzatma karşılığı tahkim alacağından vazgeçme teklifini değerlendirecek.

Ukrayna kamu enerji şirketi Naftogaz, Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz geçişini sağlayan ve  31 Aralık’ta sona erecek olan boru hattı sözleşmesini uzatmak için faks çektiğini açıkladı. 

Yapılan sözleşme teklifini sosyal medya hesabından duyuran Naftogaz açıklamasında, 31 Aralık’ta sona erecek sözleşme için Rusya tarafından yeni teklif yapıldığını belirterek teklifi değerlendireceklerini bildirdi.

İki ülke arasında yaşanan Kırım ve Donbas gerilimi nedeniyle görüşülmeye devam eden Rus gazının Avrupa’ya ulaşmasını sağlayan ve Ukrayna üzerinden geçen boru hattı sözleşmesi için Rus kamu gaz şirketi Gazprom ilk adımı atarak Ukrayna’ya teklif yapmış ve sözleşmenin uzatılması ya da bir yıllığına yeni bir sözleşme yapılmasını ve bunun karşılığında da Naftogaz’ın alacağı 2,6 milyar dolar tahkim borcundan vazgeçmesi önerisinde bulunmuştu.

TEKLİF KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Öte yandan Ukrayna Enerji Bakanı Oleksiy Orzhel, Gazprom'un yaptığı teklifin kabul edilemez olduğunu söyledi. Ukrayna'nın ICTV kanalına konuşan Orzhel, "Tahkimdeki davalardan vazgeçmemizi ve sadece 1 yıl için anlaşma imzalamamızı öngören Gazprom'un teklifi Ukrayna için kabul edilebilir değil" dedi. 

UKRAYNA GAZ TRANSİTİ KESİLİRSE TAZMİNAT TALEP EDECEK

Yine Naftogaz’ın İcra Direktörü Yuri Vitrenko, Rusya’nın 2020’den itibaren Ukrayna’ya gaz geçişini durdurması halinde, Kiev’in tahkim mahkemesinde Gazprom’dan 11,8 milyar dolar tazminat talep edeceğini açıkladı. Vitrenko "Eğer Rusya 2020'de geçişi durdurursa, 11,8 milyar dolar tazminat artı faizini talep edeceğiz" dedi. Vitrenko, Rusya'nın geçişi kesmesi haline olası senaryolar üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler