1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Namibya'da 10 milyar dolarlık hidrojen projesi

Namibya'da 10 milyar dolarlık hidrojen projesi

Namibya yeşil hidrojen projesi için Hyphen Hydrogen Energy ile Fizibilite ve Uygulama Anlaşması (FIA) imzalayacak. 12 Milyar GSMH'sı olan bir ülke için bu çok büyük bir yatırım.

Namibya'da  10 milyar dolarlık hidrojen projesi

Enerji Günlüğü- Namibya yeşil hidrojen stratejisinin ilk adımı olarak Namibya'nın 'ilk' yeşil hidrojen projesinin geliştirilmesi, uygulanması ve işletilmesine yönelik anlaşma imzalıyor.

10 milyar dolarlık projenin bölgesel ve küresel pazarlar için yılda 2 milyon ton yeşil amonyak üretmesi ve 2030'dan önce hazır olması bekleniyor. Proje, 7GW yenilenebilir üretim kapasitesi ve 3GW elektrolizör kapasitesi ile yılda yaklaşık altı milyon ton karbondioksit (CO2) emisyonunun azaltılmasına yardımcı olabilir. Namibya'nın yıllık 2021 emisyonu 4 milyon ton.

Namibya, AB ve Küresel Ağ Geçidi Girişimi ile olan ortaklığı sayesinde, yeşil hidrojen endüstrisinin gelişimini  ve projeye katılımını finanse etmek için Invest International ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan 540 milyon Avro fon sağladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmayla ilgili; "Namibya, Afrika kıtasındaki ve hatta dünya çapındaki ana yenilenebilir enerji merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip. Bugünkü anlaşma, ülkede yeşil hidrojen üretimi için önemli bir adımdır." açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler