1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Nevşehir’de yeraltı suyundan karbondioksit üretilecek

Nevşehir’de yeraltı suyundan karbondioksit üretilecek

Nevşehir’de kurulacak Karbondioksit Gazı Saflaştırma ve Sıvılaştırma Tesisi’nde yer altı suyundan yılda 36.000 ton sıvılaştırılmış doğal karbondioksit üretilecek.

Nevşehir’de yeraltı suyundan karbondioksit üretilecek

Enerji Günlüğü - Nevşehir’de kurulacak Karbondioksit Gazı Saflaştırma ve Sıvılaştırma Tesisi’nde yer altı suyundan yılda 36.000 ton sıvılaştırılmış doğal karbondioksit üretilecek.

Nevşehir İli, Merkez İlçesi, 2000 Evler Mahallesi, K33C1 paftası, 559 Ada, 1 Nolu Parsel adresinde 6.744,26 m2’lik alan içerisinde Ömer Tosun tarafından Karbondioksit Gazı Saflaştırma ve Sıvılaştırma Tesisi kurulması planlanıyor. 

7,7 milyon lira değerindeki proje kapsamında, maliye arazisi üzerinde kurulacak tesiste tabiatta doğal halde bulunan jeotermal kökenli CO2 saflaştırılacak ve sıvılaştırılacak. Tesiste diğer mevcut kuyularla birlikte toplam 36.000 ton/yıl sıvılaştırılmış doğal karbondioksit üretilecek. Üretilen CO2 gıda maddeleri katkı maddesi olarak kullanılmak üzere sevkiyatı yapılacak.

Açılan kuyularda yer altı suyundan karbondioksit gazı alındıktan sonra faaliyet sahibine ait olan ve inşası devam eden, Karbondioksit Saflaştırma tesisine 1 km mesafede bulunan Termal Turizm tesisine gönderilecek. Tesiste kullanılandan daha fazla su çıkar ise re-enjeksiyon yapılacak.

ÜRETİM SÜRECİ

Proje sahasının yan tarafında mevcut 2 adet sondaj kuyusu ile birlikte diğer kuyulardan çıkan ve bir seperatör yardımı ile sudan ayrılan CO2 ön soğutmaya tabi tutularak içindeki su buharının bir kısmı kondens edilerek seperatör yardımıyla gazdan ayrıştırılacak. 1. kademe CO2 kompresörü tarafından emilip basıncı yükseltilecek. Sıkışma nedeni ile ısınan gaz ara soğutucuda soğutulacak. Soğutmayla yoğuşan nem seperatörde otomatik olarak dışarı atılacak. 2. kademe CO2 kompresörü tarafından emilip sıvılaştırma basıncına kadar sıkıştırılan gaz sülfür ayrıştırma kolonlarına gönderilerek sülfür bileşiklerinden ayrıştırılacak. Soğutulup suyundan ayrıştırıldıktan sonra 60 derece çiğlenme noktasına kadar kurutulmak ve kokusuz hale getirilmek üzere aktif alumina ve aktif karbon kolonlarından geçirilecek. Bundan sonra kondenserde soğutularak sıvılaştırma sağlanacak. Sıvılaşmayan gazlar ise reboilerde ayrıştırılarak striperden atmosfere atılacak. Sıvılaşan CO2 aşırı soğutulduktan sonra (sıcaklığı düşürmek için proseste amonyak yaklaşık 1 ton kullanılmaktadır.) tankerlere doldurulacak ve sevkiyatı yapılacak. 

Kuyudan çıkan doğal CO2 ve suyun debisi 20 lt/sn’dir. Kuyudan çıkan CO2 %99,85 kalitede iken Saflaştırma ve Sıvılaştırma Tesisinden çıkan CO2’in en az %99,9 kalitede olması bekleniyor.

KARBONDİOKSİT ENERJİ SEKTÖRÜNDE DE KULLANILIYOR

Atmosferde yaklaşık olarak %0,035 oranında, yer altı kaynaklarında da doğal olarak bulunan karbondioksit (ticari adıyla “KURU BUZ”), çok yönlü özellikleri sayesinde enerji sektörü de dahil olmak üzere birçok endüstride zengin ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Karbondioksit ayrıca amonyak üretim tesislerinde baca gazı geri kazanılarak ve endüstriyel etanol fermantasyon tesisleri, petrol rafinerileri, hidrojen reformer üniteleri ve çeşitli Petro-kimya tesislerinde yan ürün olarak da üretilir. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler