1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Niğde Bor’da tarımsal atıklardan elektrik ve kömür üretilecek

Niğde Bor’da tarımsal atıklardan elektrik ve kömür üretilecek

MCR Enerji, Niğde’nin Bor ilçesinde kuracağı 2 MW’lık tesiste tarımsal atıklardan elektrik ve mangal kömürü üretecek.

Niğde Bor’da tarımsal atıklardan elektrik ve kömür üretilecek

Enerji Günlüğü - MCR Enerji, Niğde’nin Bor ilçesinde kuracağı 2 MW’lık tesiste tarımsal atıklardan elektrik ve mangal kömürü üretecek.

MCR Enerji İnş. San. Tic. A.Ş., Niğde İli, Bor İlçesi, Kayıyolu Köfterlik Mahallesi, 1560 Ada, 1 ve 2 Parsel adresinde Tarımsal Atık Pirolizi Enerji Santrali kurup işletmeyi planlıyor.

Yaklaşık 10 milyon lira değerindeki proje kapsamında günde 90 ton tarımsal atıktan (ġeker Pancari atığI, ay çekirdeği sapı, mısır sapı vb.) faydalanarak, Piroliz yöntemiyle yakıt ayrıştırılması ile elektrik enerjisi ve ısı elde edilecek. Kurulu gücü 2 MW olan enerji santralinde 14.000.000Kwh/yıl elektrik üretilmesi planlanıyor. Bunun yanısıra Türkiye’de büyük ölçekte ithal edilen mangal kömürü statüsünde bulunan kömür elde edilecek. 

Piroliz sonucunda pirolitik yağ, pirolitik gaz ve karbon siyahı çıkıyor. Depolanan pirolitik yağ tesis içerisindeki reaktörlerin ısıtılmasında kullanılacak. Elde edilen pirolitlik gaz ise 1 adet 2 MW’lık Gaz Motor-Jeneratörü, 1 adet 2 MW MWM tipindeki türbin ünitesiyle, enterkonnekte sisteme 2 yönlü enerji satışını sağlayacak otokupler hücreleri besleyecek şekilde işletmeye alınacak. Fazla pirolitlik gazın bir kısmı da reaktörlerin ısıtılması içinde kullanılacak. 

Tesiste çıkan karbon siyahına da, su, nişasta ve birkaç kimyasal ile karışım oluşturularak yılda 5.600 ton mangal kömürü elde edilecek. Bu karışım sonrası preslenecek. Son aşamada paketlenecek. 

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler