1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulabilecek

Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulabilecek

Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulmasına imkan veren düzenleme yayınlandı.

Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulabilecek

Enerji Günlüğü - Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulmasına imkan veren düzenleme yayınlandı. Bu alanlara kurulacak GES’lerin en az 1 MWe kurulu güce sahip olması gerekecek. 

100 Sayılı Doğal Sit Alanlarında Güneş Enerjisi Santralleri (GES) İlke Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair İlke Kararı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlandı.

NİTELİKLİ KORUMA ALANINA GES YAPILABİLECEK
Karar uyarınca, Nitelikli Doğal Koruma Alanlarında da bundan böyle güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi (GES) kurulmasına izin verilebilecek. Önceki düzenlemede Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulmasına izin verilmeyeceğine kesin bir dille hükmediliyordu. Değişiklikle beraber bu yasak gevşetilmiş oldu. 

Ancak Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulmasına izin verilmesi; öncelikle, kurulacak olan GES’in en az 1MWe düzeyinde kurulu gücü olmasına bağlı olacak. 

GES’LERDE KORUMA ALANINA OLAN MESAFE ŞARTI DA ESNETİLDİ
Başka bir değişiklik de GES tesisinin 2. Derece Doğal Sit Alanları, 3. Derece Doğal Sit Alanları ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları ile Nitelikli Doğal Koruma Alanlarında; proje sınırından itibaren Kesin Korunacak Hassas Alanlara olan mesafesiyle ilgiliydi. 

Daha önce kesin hükümle en az 300 metre mesafede olma mecburiyeti getiren kural esnetildi. Buna göre tesisin kesin korunacak hassas alanlara mesafesi; üniversitelerin ilgili bölümlerince hazırlanacak bilimsel rapor doğrultusunda, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca belirlenecek. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler