1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Koruma alanındaki RES’ler için kapasite şartı getirildi

Koruma alanındaki RES’ler için kapasite şartı getirildi

Koruma alanlarındaki rüzgar türbinlerinin faaliyete devam edebilmesi, kapasite şartına bağlandı.

Koruma alanındaki RES’ler için kapasite şartı getirildi

Enerji Günlüğü - Koruma alanlarındaki rüzgar türbinlerinin faaliyete devam edebilmesi için 10MWm ila 50MWm arası kurulu güce sahip olmaları gerekecek. 

98 Sayılı Doğal Sit Alanlarında Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) İlke Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair İlke Kararı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlandı.

Düzenlemede daha önce, Nitelikli Doğal Koruma Alanları ile Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarında olan mevcut RES’ler ile koruma amaçlı imar planı onaylanmış RES projeleri; faaliyetlerine devam edebiliyordu. 

KORUMA ALANINDAKİ TÜRBİNLERİN FAALİYETE DEVAMI
Bundan böyle Nitelikli Doğal Koruma Alanlarındaki RES tesisleri ile RES kurulum projelerinin devam edebilmesi için kurulu güçlerinin 10 MWm ve üzerinde olup, 50 MWm’ın altında olması gerekecek. 

RÜZGAR TÜRBİNLERİ HASSAS ALANLARA MESAFESİ ŞARTLI ESNETİLDİ 
Başka bir değişiklik de yeni tesis taleplerinde rüzgâr türbinlerinin kesin korunacak hassas alanlara olan mesafesi hakkındaydı. Daha önce kesin hükümle en az 300 metre mesafede olma mecburiyeti getiren kural esnetildi. Buna göre rüzgar türbinlerinin kesin korunacak hassas alanlara mesafesi; üniversitelerin ilgili bölümlerince hazırlanacak bilimsel rapor doğrultusunda, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca belirlenebilecek. 

KUŞ GÖÇ YOLLARINA TÜRBİN MESAFESİ DE ESNETİLDİ
Benzer şekilde daha önce 300 metre olarak kesin ifadeyle belirlenen rüzgar türbinlerinin kuş göç yollarına mesafesi de üniversitelerin ilgili bölümlerince hazırlanacak bilimsel rapor doğrultusunda; tescile esas ekolojik temelli bilimsel araştırma raporları, alana ilişkin alınmış komisyon kararları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri göz önüne alınarak Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca belirlenebilecek. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler