1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulumu serbest

Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulumu serbest

Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulumunu engelleyen düzenleme yürürlükten kaldırıldı.

Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulumu serbest

Enerji Günlüğü - Nitelikli Doğal Koruma Alanları, GES kurulamayacak alanlarla ilgili kısıtlama düzenlemesinden çıkarıldı. Bundan böyle Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına da GES tesisi kurulabilecek. 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 14 Mart 2024 tarihli 100 Sayılı Doğal SİT Alanlarında Güneş Enerjisi Santralleri (GES) İlke Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair İlke Kararı yayımlandı. 

Buna göre, bundan böyle Nitelikli Doğal Koruma Alanlarında GES projelerine izin verilebilecek. 

Söz konusu kısıtlama 05 Ocak 2017’den bu yana 1. Derece Doğal Sit Alanları, Kesin Korunacak Hassas Alanlar ve Nitelikli Doğal Koruma Alanları için uygulanıyordu. Yeni düzenleme ile bundan böyle GES projesi yapılmasının mümkün olmadığı alanlar; 1. Derece Doğal Sit Alanları ve Kesin Korunacak Hassas Alanlar olacak. 

Değişiklik kararı; Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde kurulu güç birimleriyle ilgili ifadelerdeki güncelleme doğrultusunda; kurulu güç ifadelerini de değiştirdi. 

Buna göre Nitelikli Doğal Koruma alanlarında kurulacak olan GES tesisleri için düzenlemede “10MWe” olarak ifade edilen kurulu güç üst sınırı, “10MWm” olarak değiştirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler