1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Norveç Emeklilik Fonu`na kömür yatırımı uyarısı

Norveç Emeklilik Fonu`na kömür yatırımı uyarısı

Enerji Günlüğü - Norveç Hükümeti'ne Emeklilik Fonu’nun kömür şirketlerindeki yatırımlarını çekmesi çağrısı yapıldı.Enerji Ekonomisi ve Finansal...

Norveç Emeklilik Fonu`na kömür yatırımı uyarısı

Enerji Günlüğü - Norveç Hükümeti'ne Emeklilik Fonu’nun kömür şirketlerindeki yatırımlarını çekmesi çağrısı yapıldı.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü, Norveç Parlementosu’na Norveç Emeklilik Fonu'nun kömür şirketlerindeki yatırımlarından vazgeçerek fosil yakıtlardan kaynaklanan riskleri azaltma çağrısında bulundu.

KÖMÜR SEKTÖRÜ SIKINTILI

Enstitü tarafından hazırlanan “Norveç Hükümet Emeklilik Fonu’nun Kömür Sektöründeki Yatırımlarını Geri Çekmesi” raporu, kömür sektöründeki sıkıntılı durumu ortaya koyuyor ve sağduyulu yatırımcıların kömür yatırımlarından uzak duracağını gösteriyor.

Rapor, kömür şirketlerinin hisse senetlerinin son yıllarda çöktüğünü ve kömür yakan tesislerin hisse senetlerinin de düşme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Son beş yılda Stove Küresel Kömür İndeksi yüzde 71 değer kaybettiğini gösteren rapor, kömürün halen enerji üretiminde payı olmasına rağmen, bu payın giderek düşeceğini de gösteriyor.

Rapor, Norveç Hükümeti Emeklilik Fonu tarafından Almanya’nın RWE AG firmasına yapılan yatırımı örnek gösteriyor. Firma enerji üretiminin yüzde 61’ini kömürden karşılıyor ve Norveç Hükümeti Emeklilik Fonu yatırımları içindeki en kötü performansa sahip firma.

KÖMÜR GİDEREK KÜÇÜLEN BİR SEKTÖR

IEEFA Finans Direktörü, TomSanzillo, Norveç Emeklilik Fonu’nun nasıl kömür şirketlerindeki yatırımlardan arındırılabileceğine dair önerileri sunuyor veyüzde 20’den fazla oranda kömür alanında faaliyet gösteren firmalardan yatırımların geri çekilmesi gerekliliğini belirtiyor:

“Kömür sektörü küresel ekonomide en kötü performansa sahip sektörlerin başında geliyor” diyen Sanzillo “kömür sektörü giderek küçülen bir sektör; iklim değişikliği ve hava kirliliği konusundaki tartışmalar kömüre karşı yeni kısıtlayıcı politikaların oluşmasına ve kamudaki kömür karşıtı görüşler artıyor. Kömür madenciliğinin ve kömür yakan şirketlerin yüz yüze kaldığı bu yüksek risk uzun vadede performanslarının yavaşlayacağını gösteriyor, bu yüzden bu firmalara yatırımdan kaçınılmalı”

Norveç Emeklilik Fonu dünyanın büyük emeklilik fonu. Bu fonun kömür sektöründeki yatırımları 11.4 Milyar Dolar düzeyinde.Fon; Norveç Merkez Bankası tarafından Norveç Finans Bakanlığı adına yönetiliyor.

Rapor aşağıdaki adımları öneriyor:

• Norveç Parlamentosu’nun, fon yöneticileri için kömür sektöründeki yatırımların geri çekilmesini sağlayacak net, etkili ve ulaşılabilir bir direktif çıkarması;

• Üretiminin yüzde 20’den fazlası kömür olan veya yıllık 50 milyon tondan fazla kömür üreten şirketlerdeki yatırımların tamamen sonlandırılması;

• Enerji yatırımlarının yüzde 20’den fazlası kömürlü termik santraller olan şirketlerdeki yatırımların tamamen sonlandırılması.

Sanzillo, kömür pazarının, enerji verimliliği, doğal gaz, güneş ve rüzgar enerjisi sektörü gibi sektörler yüzünden giderek daralmaya devam edeceği ve bu yüzden kömür yatırımcılarının zarar edeceği konusunda uyarıyor.

Kamu kontrolünde olan emeklilik fonlarının enerji sektöründeki yatırımları, küresel düzeyde yürütülen enerji ekonomisine dair en önemli tartışmaların başında geliyor. İklim değişikliği alanında çalışan Greenpeace, 350.org gibi sivil toplum kuruluşları ile beraber enerji ekonomisi alanında çalışan Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü gibi araştırma kuruluşları, emeklilik fonlarının kömür sektörüne yaptığı yatırımlardan vazgeçilmesi üzerine çalışmalar yürütüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler