1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Norveç-İngiltere denizaltı elektrik bağlantısı devreye alınıyor

Norveç-İngiltere denizaltı elektrik bağlantısı devreye alınıyor

Norveç ve İngiltere’yi bağlayan 1400 MW kapasiteli su altı elektrik iletim hattı North Sea Link haftaya devreye alınmaya başlayacak.

Norveç-İngiltere denizaltı elektrik bağlantısı devreye alınıyor

Enerji Günlüğü - Norveç ve İngiltere’yi bağlayan 1400 MW kapasiteli su altı elektrik iletim hattı North Sea Link haftaya devreye alınmaya başlayacak.

Norveç iletim şebeke operatörü Statnett, Norveç ve İngiliz sularından geçen 720 km uzunluğundaki enterconnekte elektrik hattı North Sea Link’i 15 Haziran’dan itibaren test etmeye başlayacaklarını açıkladı. 

Açıklamaya göre, İngiliz ve Norveçli şebeke operatörleri başlangıçta her iki yönde 700 megawatt'a (MW) kadar elektrik göndermeyi test edecekler ve Eylül ayında da kapasite 1.450 MW'a kadar çıkacak.

1,4 HANEYE ELEKTRİK İLETİLEBİLECEK

Statnett ve İngiltere Ulusal Elektrik Şebekesi geçen yıl yaptıkları anlaşma ile iki ülke arasında Kuzey Denizi derinliklerinden 1.400 MW'lık bir interconnekte bağlantısı kurma ve 2021 yılına kadar projeyi tamamalamayı kararlaştırmışlardı. İki yönlü elektrik paylaşımı yapacak olan 1400 MW'lık elektrik kablosu Northumberland'daki Blyth'ten Norveç tarafındaki Rogaland'daki Kvilldal'a kadar uzanıyor. Hat, yaklaşık 1,4 milyon İngiliz hanesinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek seviyede elektrik iletimi yapacak. Hat ile Norveç'in zengin hidroelektrik kaynaklarından elde edilen elektrik daha iyi değerlenecek. Yine Almanya’nın rüzgar santrallerinden üretilen elektrik de daha iyi değerlendirilecek.

Norveç geçen ay da Almanya ile NordLink enterconnekte bağlatının testine başlamıştı. Norveç ayrıca Hollanda ile de 700 MW’lık NordNed bağlantısına ve Danimarka ile Skagerrak bağlantısına sahip. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler