1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Norveç Varlık Fonu'ndan on şirkete kömür ambargosu

Norveç Varlık Fonu'ndan on şirkete kömür ambargosu

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu, kömür kullandığı veya ürettiği için on şirketi daha kara listeye aldı.900...

Norveç Varlık Fonu'ndan on şirkete kömür ambargosu

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu, kömür kullandığı veya ürettiği için on şirketi daha kara listeye aldı.

900 milyar dolarlık Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu'nu yöneten Norveç Merkez Bankası Norges Bank, CEZ, Eneva, Great River Energy, HK Electric Investments, Huidan Energy, Korea Electric Corp, Malakoff Corp, Otter Tail Corp, PGE ve SDIC Power Holdings şirketlerine atmosfere çok fazla karbondioksit saldıkları gerekçesiyle yatırım yapmayacağını açıkladı.

Norveç Varlık Fonu ayrıca, NorthWestern Corp ve Portland General Electric şirketlerini de potansiyel risk taşıdıkları için incelemeye aldı. 

2015 yılında Norveç Parlamentosu, fonun çalışmalarında yüzde 30 oranından fazla kömür kullanan şirketlerdeki hisselerini satmasını ve atmosferi kirleterek iklim değişikliğine yol açan şirketlere yatırım yapmamasını kararlaştırdı.

Norveç hükümeti, fon gelirlerinin yüzde 4’ünü kullanabilirken, geriye kalan yüzde 96'lık kısmı biriktiriliyor. Norveç dışında 77 ülkede, 9 bine yakın firmaya biriktirilen yüzde 96'lık kısımla yatırım yapılıyor ve ülkenin fondaki parası sabit kalırken, elde edilen gelir harcanıyor.

Norveç Varlık Fonu'nun, Türkiye'de toplam değeri 1 milyar dolara yaklaşan yatırımları bulunuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler