1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NÜKEN’in radyasyon ölçerlerde kalibrasyon yetkisi yürürlükten kalktı

NÜKEN’in radyasyon ölçerlerde kalibrasyon yetkisi yürürlükten kalktı

Radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarının, TENMAK’ın bağlı kuruluşu NÜKEN tarafından yapılacağına ilişkin karar yürürlükten kaldırıldı.

NÜKEN’in radyasyon ölçerlerde kalibrasyon yetkisi yürürlükten kalktı

Enerji Günlüğü - NDK, radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarının, TENMAK’ın bağlı kuruluşu NÜKEN tarafından yapılacağına dair kararı yürürlükten kaldırdı. 

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), Türkiye’de radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarının, Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumuna (TENMAK) bağlı çalışan Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü (NÜKEN) tarafından yapılacağına hükmeden kararını yürürlükten kaldırdı. 

NÜKEN, Türkiye tarafından imzalanan Metre Konvansiyonu ve Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Komitesi Karşılıklı Tanıma Anlaşması çerçevesinde, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosuna iyonlaştırıcı radyasyon metodolojisinde tek yetkili kurum olarak ilan edilmişti. 

NDK, yürürlükten kaldırdığı kararda radyasyon alanlarının radyasyon/radyoaktivite düzeyi ölçümlerinde kullanılan radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarının en geç 2 yılda bir yapılmasını ve kalibrasyon belgelerinin kuruluşlar tarafından kayıt atına alınmasını da hükme bağlamıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler