1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Radyasyon ölçüm cihazı kalibrasyonları NÜKEN tarafından yapılacak

Radyasyon ölçüm cihazı kalibrasyonları NÜKEN tarafından yapılacak

Radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarını, TENMAK’ın bağlı kuruluşu NÜKEN yapacak.

Radyasyon ölçüm cihazı kalibrasyonları NÜKEN tarafından yapılacak

Enerji Günlüğü - Türkiye’de radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonları, TENMAK’ın bağlı kuruluşu NÜKEN tarafından yapılacak. 

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), Türkiye’de radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarının, Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumuna (TENMAK) bağlı çalışan Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü (NÜKEN) tarafından yapılacağını duyurdu. 

Metrolojik izlenebilirlik zincirinde IAEA/WHO SSDL Network ağına üye olan NÜKEN, Türkiye tarafından imzalanan Metre Konvansiyonu ve Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Komitesi Karşılıklı Tanıma Anlaşması çerçevesinde, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosuna iyonlaştırıcı radyasyon metodolojisinde tek yetkili kurum olarak bildirilmişti. 

CİHAZLAR EN GEÇ 2 YILDA BİR KALİBRE EDİLECEK

NÜKEN, kalibrasyon işlemlerini ikincil standart dozimetri laboratuvarlarında gerçekleştirecek. 

NDK’nın kararında, radyasyon alanlarının radyasyon/radyoaktivite düzeyi ölçümlerinde kullanılan radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarının en geç 2 yılda bir yapılmasını ve kalibrasyon belgelerinin kuruluşlar tarafından kayıt atına alınmasını da hükme bağladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler