1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer enerjili buzkıran gemisi Arktika ilk seferine çıktı

Nükleer enerjili buzkıran gemisi Arktika ilk seferine çıktı

Nükleer enerjili buzkıran gemisi Arktika sefere çıktıEnerji Günlüğü – Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom çatısı altında faaliyet gösteren Atomloft FSUE’nin Arktika adlı nükleer enerji ile çalışan buzkıran gemisi ilk doğu-batı refakati görevine başl

Nükleer enerjili buzkıran gemisi Arktika ilk seferine çıktı

Enerji Günlüğü – Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom çatısı altında faaliyet gösteren Atomloft FSUE’nin Arktika adlı nükleer enerji ile çalışan buzkıran gemisi ilk doğu-batı refakati görevine başladı. Arktika, Pevek limanından denize açılan Engineer Trubin ve Polar King gemilerine 9 Şubat’ta eşlik etmeye başladı. Nükleer enerjiyle çalışan bir gemi ilk kez bir konvoyun doğu-batı refakatinde görev alıyor. 

ŞUBAT SONUNA KADAR 

Kuzey Kutbu’nun bu bölümünde gemilere kılavuzluk etme işi normalde Kasım ayında sona eriyordu. Arktika'nın Şubat ayı sonuna kadar konvoya eşliğini tamamlaması planlanıyor. Nükleer enerji ile çalışan Rosatomflot’un buz kıran gemisine dizel-elektrikli buz kıran gemisi Kapitan Dranitsyn yardımcı olacak. 

BU TECRÜBENİN ÇIKTILARI TEMEL BİLGİ KAYNAĞI OLACAK 

Atomflot Genel Müdür Yardımcısı Leonid Irlitsa’nın verdiği bilgiye göre konvoya kılavuzluk etme işi, Kara Denizi’nin batı ucundaki buzula yakın bir yerde sona erecek. Arktika, diğer gemileri doğudan alıp Kuzey Denizi Rotası boyunca onlara eşlik edecek. Yolculuk sırasında buzkıranın kaptanı, Atomflot'un Deniz Operasyonları Genel Merkezi tarafından yönlendirilecek. Bu seferde elde edilecek tecrübenin gemi kaptanları tarafından incelendikten sonra Kuzey Denizi sularında sürdürülecek daha sonraki refakat planlamalarına rota oluştururken temel bir bilgi kaynağı olması bekleniyor.

KUZEY DENİZİ ROTASI DAHA DA GELİŞECEK 

Nükleer enerjiyle çalışan buzkıran Arktika, Baim Cevher Bölgesi’nin geliştirilmesi ve Chukotka Geliştirme Bölgesi için büyük ölçekli yük taşıyan gemilere refakat etmek amacıyla sözleşmeli olarak faaliyet gösteriyor. GDK Baimskaya Ltd Şti İcra Direktörü Georgy Foti “Proje 22220 nükleer enerjili buz kırıcılar, Kuzey Kutbu'ndaki Rus liderliğini sağlamlaştırıyor. Baim bakır projesinin hayata geçirilmesi, Kuzey Denizi Rotasının daha da geliştirilmesine de katkıda bulunacak. Maden yatağının geliştirilmesi, kargo trafiğini 2 milyon ton artıracaktır” dedi. 

LİMAN, OTOYOL VE ENERJİ HATLARI 

Proje çerçevesinde Çukotka’da yıl boyunca bir liman, otoyol ve yeni enerji hatları inşa edileceğini kaydeden Foti “2027'den itibaren, yılda toplam 70 milyon ton cevher kapasiteli bir madencilik ve işleme tesisi faaliyete geçecektir. Baimsky Madencilik ve İşleme tesisinin inşası, Uzak Doğu’nun sosyoekonomik kalkınma stratejisinin bir parçasıdır” dedi.  

ARKTİKA’NIN ÖNCEKİLERDEN FARKI

Şu anda Kuzey Deniz Rotası'nın doğu bölgesinde zorlu koşullar gözlemleniyor. Buzun kalınlığı yer yer iki metreyi buluyor. Arktika buzkıran gemisinin Kaptanı Vasily Gubkinda, nükleer enerjili buz kırıcıların, önceki projelerin nükleer enerjili gemilerinden daha üstün olduğunu söyledi. Güç, manevra kabiliyeti, buz kırma yeteneği, hava çekişini değiştirme yeteneği gibi özelliklerini Arktika’nın önemli avantajları olarak sıralayan Gubkinda şöyle dedi: 

“Eşlik ettiğimiz gemilerin kaptanları, evrensel bir nükleer buz kırıcıyı takip etmenin çok daha uygun olduğunda hemfikir. Buzkıranın arkasındaki kanal, geniş, düz ve daha açık, bu da nükleer güçle çalışan geminin gerisinde kalan buzul koşullarında seyrin daha güvenli olduğu anlamına geliyor.” 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler