1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer sektörünün devlet kuruluşu NÜTED AŞ kuruldu

Nükleer sektörünün devlet kuruluşu NÜTED AŞ kuruldu

Nükleer sektörünü düzenleyen Nikleer Düzenleme Kanunu yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında NÜTED AŞ unvanlı, bazı kısıtlamalardan muaf, yeni bir kamu şirketi de kuruldu. 

Nükleer sektörünün devlet kuruluşu NÜTED AŞ kuruldu

Enerji Günlüğü - Nükleer sektörünü düzenleyen Nikleer Düzenleme Kanunu yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında NÜTED AŞ unvanlı, bazı kısıtlamalardan muaf, yeni bir kamu şirketi de kuruldu. 

Nükleer Düzenleme Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı etkilerinden koruyucu tedbirleri, sorumluları ve işleyişe ilişkin kurallar ile Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) yetki ve sorumluluklarını belirlemeyi amaçlıyor. 

NÜTED AŞ KURULDU
Kanun kapsamında, NDK’nın görevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyacağı her türlü analiz, danışmanlık, gözetim, inceleme, araştırma, muayene, test, kontrol, eğitim ve sertifikalandırma gibi teknik destek hizmetlerini sağlamak amacıyla; bir milyon lira sermaye ile Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED) unvanlı bir şirket kuruldu. 

NÜTED, yurt içinde ve yurt dışında üçüncü kişilere de hizmet verebilecek. Kamu İhale Kanunu dahil, kamu kuruluşlarını kısıtlayan pek çok düzenlemeden muaf olan NÜTED, ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenecek. 

NÜTED’in yurt içi ve yurt dışında şirket kurma, kurulu bulunan şirketlere ortak olma veya hisselerini devralma işlemleriyle ilgili düzenlemeler, Cumhurbaşkanının yetkisinde olacak. 

Kanun uyarınca NDK nükleer sektöründe çalışanların, halkın, çevrenin ve gelecek nesillerin radyasyondan korunmasına etki edebilecek faaliyetler için uygunluk ölçütleri belirleyebilecek ve onaya tabi tutabilecek. 

ATIKLARDAN TENMAK SORUMLU
Radyoaktif atıkların bertarafı konusunda ise Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) görevli olacak. Kanun TENMAK’ın atık bertaraf konusundaki çalışma esaslarını da belirliyor. 

Nükleer Düzenleme Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapılmış olan tüm yetkilendirmeler geçerliliğini sürdürecek ve yetkilendirilmiş kişilerin NDK’ya karşı yükümlülükleri de devam edecek. 

Yeni Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte NDK Teşkilat Yönetmeliği de yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik kapsamı, yayımlanarak yürürlüğe sokulan NDK Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden düzenlendi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler