1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleerde 4. ünite inşaatı da başlıyor

Nükleerde 4. ünite inşaatı da başlıyor

Türkiye’nin ilk nükleer santrali unvanına sahip olacak Akkuyu NGS’nin dördüncü ünitesinin inşaasına başlanıyor. İlk üç ünite inşaatı devam eden santralin 2023’te elektrik üretimine başlaması bekleniyor.

Nükleerde 4. ünite inşaatı da başlıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye, nükleer enerji serüveninde kritik bir aşamayı daha geride bırakıyor. Her biri 1200 MW’lik dört üniteden oluşacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (Akkuyu NGS) son reaktörün temeli bugün (21 Temmuz 2022) atılıyor.

Türkiye'nin devam eden en büyük yatırımlarından biri olan AkkuyuNGS’nin ) 4. reaktörünün temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılacak.

 

NEREDEYSE İSTANBUL'A YETECEK
 

fatih-donmez-22122021.jpegBakan Fatih Dönmez, Akkuyu NGS'de çalışmaların planlandığı gibi ilerlediğini söyledi. Santralde her biri 1200 megavat olmak üzere dört reaktör yer alacağını hatırlatan Enerji Bakanı Fatih Dönmez “Yani kurulu gücü toplamda 4 bin 800 megavat. Bu projeden yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşecek” dedi. Akkuyu NGS’nin tüm reaktörleri devreye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağının altını çizen Dönmez “Bu da tek başına Ankara ve İzmir'in toplam elektrik talebine ya da İstanbul'un elektrik talebinin yüzde 90'ına denk geliyor” diye konuştu.

 

HEDEFE ADIM ADIM 
 

Enerji Bakanı Dönmez Türkiye’nin nükleer enerji çalışmalarının yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Yarım asırlık nükleer serüvenimizde hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Bu proje enerji bağımsızlığı, cari açığın azalması, alternatif enerji kaynaklarının devreye alınması gibi bir çok açıdan ülkemize çok ciddi kazanımlar sunacak. İnşallah gelecek yıl, cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, ilk reaktörü devreye alacağız.”

 

NÜKLEER BİLGİ TRANSFERİ 
 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu NGS’yi kritik bir enerji projesi olmanın yanında bilgi transferi açısından da çok önemsediklerini kaydederken “Akkuyu’da çalışacak mühendis ihtiyacımızın karşılanması amacıyla, birçok öğrencimiz nükleer alanında Rusya’da çeşitli üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı, almaya devam ediyor” dedi.

 

DIŞA BAĞIMLILIKLA MÜCADELE
 

Son dönemde dünya genelinde enerji alanında ciddi krizler yaşanırken, bu krizlerden daha az etkilenmek isteyen Türkiye enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Özellikle yerli enerji kaynaklarının payının artması yönünde atılan adımlar dikkat çekerken, enerji teknolojileri ve ekipmanları geliştirme ve üretme konusundaki çabalar da giderek güçleniyor.

 

NÜKLEER TEKNOLOJİLERE İLK ADIM
 

Mersin yakınlarında inşa edilen Akkuyu NGS de Türkiye’nin özellikle nükleer teknoloji alanında adım atması için kritik bir proje olara değerlendiriliyor. Bu kapsamda Akkuyu NGS, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için kritik öneme sahip yatırımlardan biri olarak kabul ediliyor.

 

CUMHURİYETİN 100. YILINDA NÜKLEER ELEKTRİĞİ DEVREDE

 

İlk üç reaktörü devreye almak için çalışmaların son hızla devam ettiği Akkuy NGS projesinde, ilk elektrik üretiminin Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Son ve 4’üncü reaktörün temelinin de atılmasının ardından Türkiye Akkuyu NGS’den elde edilecek elektriğin şebekeye verilmesi için gün sayacak.

Mehmet KARA - ENERJİ GÜNLÜĞÜ

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler