1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ocak: Doğalgaz ucuzlarsa diğer kaynaklar rekabet edemez

Ocak: Doğalgaz ucuzlarsa diğer kaynaklar rekabet edemez

Enerji Günlüğü - EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak doğalgazın fiyatının 100 dolara düşmesi halinde farklı enerji kaynaklarının rekabet...

Ocak: Doğalgaz ucuzlarsa diğer kaynaklar rekabet edemez

Enerji Günlüğü - EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak doğalgazın fiyatının 100 dolara düşmesi halinde farklı enerji kaynaklarının rekabet edemeyeceğini söyledi. 

Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex'te konuşan T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak, Türkiye'de enerji yatırımlarının geçmişi hakkında bazı bilgiler paylaşarak, " Doğalgaz 100 Dolar'a düşerse, inanın bu serbest piyasada ne hidroelektrik, ne kömür, ne de başka bir kaynak... Rekabet edemez hale gelirsiniz." ifadesini kullandı. 

GÜNEŞ YATIRIMLARI NEDEN GECİKTİ?

Türkiye'de güneş yatırımları neden bu kadar gecikti sorusuna yanıt arayan Ocak, bu sorunun yanıtının 20-30 yıl önce yapılan enerji yatırımlarını anlamaktan geçtiğini belirtti. 1950'lerde izole bölgelerde kendi ihtiyacını karşılamak için santrallerin kurulduğunu, 80'li yıllarda da santrallerin kamu tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Ocak, daha sonra da kojenerasyon tesislerinin kurulmaya başlandığını ve çok büyük kapasitelere ulaşarak ticari bir boyut kazandığını ifade etti. 

Türkiye'de enerji arzının talebi karşılamadığı dönemlerde kısa sürede arz güvenliğinin sağlanabilmesi için yap-işlet-devret modelinin uygulandığını belirten Ocak, o dönemlerde yenilenebilir enerji yatırımlarının maliyetlerinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti.

TEŞVİKTE BAŞARILI OLDUK

2005 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik verildiğini ancak bu dönemde bu teşvikin oldukça yetersiz kaldığını ifade eden Ocak, güneş yatırımcısının o dönemde talep ettikleri 24 cent teşvik rakamını ülkedeki kömür gibi daha ucuz enerji kaynaklarının öncelikli olarak değerlendirilmesini istedikleri için kabul etmediklerini söyledi. 

"Teşvikin tek amacı özel sektörün finansman teminidir" diyen Ocak, son on yıllık dönemde 45 bin MW santral kurulumu olduğunu ve bu anlamda başarılı olduklarını söyledi. 

YATIRIMCI OLMAK ZOR

Türkiye'de enerji yatırımcısı olmanın oldukça zor olduğuna dikkat çeken Ocak, 15 yıl içinde yüzlerce mevzuat değişikliğine gidildiğini belirtti. Bu anlamda özeleştiri de yapmak gerektiğini söyleyen Ocak, örnek olarak güneş yatırımcısının arazilerinin daha sonra marjinal tarım arazisi kapsamından çıkarılmasıyla yatırımcının mağdur olmasını gösterdi. 

LİSANSSIZ ÜRETİM SÜİSTİMAL EDİLDİ

Ocak, lisanssız yönetmeliğinin bazı yatırımcılar tarafından süistimal edildiğini ve bunun önünü almak için de son Yönetmelik değişikliği ile bir trafoya bağlanmada 1 MW sınırı getirdiklerini de sözlerine ekledi. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler