1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Önlisans sahiplerinin bazı yükümlülükleri yürürlükten kalktı

Önlisans sahiplerinin bazı yükümlülükleri yürürlükten kalktı

Elektrik Piyasasındaki önlisans sahiplerinin bazı yükümlülükleri yürürlükten kaldırıldı.

Önlisans sahiplerinin bazı yükümlülükleri yürürlükten kalktı

Enerji Günlüğü -  Elektrik Piyasasındaki önlisans sahiplerinin bazı yükümlülükleri yürürlükten kaldırıldı. TEİAŞ ve dağıtıcılara da bazı ilave bildirim yükümlülükleri getirildi. 

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik düzenlemesi; depolamalı elektrik üretim tesisi önlisans başvurularını, EPDK’nın aksi yönde alacağı yeni bir karara kadar durdurdu. Dpeolamalı tesis başvuruları geçtiğimiz yıl 19 Kasım’da başlamış; EPDK bugüne kadarki süreçte 399 tesise önlisans vermişti. 

Yeni düzenlemeye göre; TEİAŞ’ın kapasite raporlarını değerlendirmek suretiyle, başvuruların toplam kapasitesi içinde bağlanabilecek kapasiteyi EPDK (Kurul) belirleyecek. 

KAPASİTE RAPORLARI HER YIL EKİM AYINA KADAR YAYIMLANACAK

TEİAŞ gelecek 5 ve 10 yıllık süreler için bağlanabilecek bölgesel üretim tesisleri kapasitelerine ilişkin raporunu her yıl 1 Ekim tarihine kadar yayımlayacak. Kapasite raporlarının yayınlanmasıyla rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri için üretim lisansı, elektriksel kapasite artışı, hibrit tesis başvuruları ve Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 5.1.h. maddesi kapsamında iletim seviyesinden bağlanacak tesis projeleri için yapılan başvurulara göre bağlanabilecek kapasiteler EPDK kararıyla belirlenecek.

TEİAŞ 1 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılını takip eden beş yıl ve takip eden on yıl için sistemlerine bağlanabilecek bölgesel üretim tesisi kapasitelerini de yayımlamakla yükümlü olacak. 

Ana kaynağı rüzgâr ve güneş olan hibrit tesisler ve yardımcı kaynağı rüzgâr ve güneş olmayan hibrit tesisler bu hükmün kapsamı dışında tutulacak. 

Kalan bağlanabilir kapasite içinde; depolamalı elektrik üretim tesisi kapsamındaki önlisans ve üretim lisansı tadil başvurularına tahsis edilecek kapasiteyi ve başvuruların ne zaman alacağını da EPDK belirleyecek.

RES SAHALARINDA LİSANSSIZ TESİS HAKKI

Değişiklik, rüzgâr enerjisi santrali (RES) sahalarında kullanım hakkı elde edenlere lisanssız üretim tesisi kurma hakkı veren bir hüküm de getirdi. 

BAZI ÖNLİSANS YÜKÜMLÜLÜKLERİ KALDIRILDI

Yönetmelik değişikliği ile önlisansın geçerli olduğu sürede önlisans sahibinin üstlenmek zorunda olduğu yükümlülüklerden bazılarını ortadan kaldırıldı. Kaldırılan yükümlülükler ve ilgili oldukları tesis tipleri aşağıdaki gibi bildirildi. 

  • Hidroelektrik santrallerinde su tutma alanları ile ilgili olarak kamulaştırma kararının alınması zorunluluğu
  • Yerli madenler ile ithal kömüre dayalı termik santral projelerinin kül sahaları için kamulaştırma kararlarının ve/veya orman ön izinlerinin alınması zorunluluğu
  • Nükleer santrallerde üretim tesisinin kurulacağı sahaya ilişkin tahsis işlemlerinin yapılması zorunluluğu. 

TEİAŞ VE DAĞITICILARA BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Bir diğer değişiklik de Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve dağıtım şirketlerine getirilen bildirim yükümlülüğü oldu. Buna göre TEİAŞ ve dağıtım şirketleri; hibrit santrallerdeki yardımcı kaynak ünitelerinin ölçüm sistemlerinden elde edilen yıllık üretim verilerini, bir sonraki yılın Ocak ayı sonuna kadar EPDK’ya, piyasa işletmecisine ve ana kaynak hidrolik ise Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne bildirecekler.

ORMAN ÖN İZİNLERİ ORMAN İZNİ KABUL EDİLECEK

31 Aralık 2025 tarihine kadar sunulan orman ön izinleri, tesis sahibinin mülkiyetinde olmayan araziler için, önlisans kapsamında alınan orman izni olarak kabul edilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler