1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ toplantıları ertelendi, petrol fiyatları düştü

OPEC+ toplantıları ertelendi, petrol fiyatları düştü

OPEC+ toplantıları üyeler arasında bir uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Perşembe gününe ertelendi.

OPEC+ toplantıları ertelendi, petrol fiyatları düştü

Enerji Günlüğü - OPEC+ toplantıları üyeler arasında bir uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Perşembe gününe ertelendi.

OPEC+'nın 2021 yılı petrol arz politikasını tartışmak için dün yaptığı ve bugün de devam etmesi planlanmış olan toplantılar, bakanlara bir uzlaşma için daha fazla zaman vermek üzere 2 gün ertelendi. Dün saatlerce süren toplantıda OPEC+ üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının 2021 yılı üretim miktarı konusunda aralarındaki görüş farklılıklarını giderememelerinin ardından, bugün için planlanan toplantı Perşembe gününe alındı. 

GÖRÜŞMELER ÇOK ÇEKİŞMELİ GEÇİYOR

OPEC+ üyeleri hali hazırda 7,7 milyon varil/gün seviyesinde olan global arz kısıntısının 1 Ocak'ta planlandığı gibi 5,7 milyon varil/güne indirilip indirilmemesini, arzın artırılmasının en azından 3-4 ay ertelenip ertelenmemesini tartışıyorlar. Ancak görüşmeler OPEC+'nın kuruluşundan bu yana hiç görülmediği kadar çekişmeli geçiyor. 

Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre, OPEC+ eş başkanı Suudi Arabistan Enerji Bakanı bu görevinden istifa edebilir. OPEC delegelerinin verdikleri bilgiye göre, Birleşik Arap Emirlikleri bir anlaşmaya varılmasını engelleyen üye olarak ön plana çıkıyor. BAE, Suudi Arabistan'ın yerine OPEC+ eş başkanı olması teklifini de geri çevirdi. BAE, artırdığı üretim kapasitesini bir an önce devreye almak istemesi nedeniyle üretim kısıntısının cari seviyede devam ettirilmesine karşı çıkıyor. 

PETROL FİYATLARI GERİLEDİ

OPEC+ üyelerinin uzlaşmaya varamamaları ve bugünkü toplantının Perşembe gününe ertelenmesinin arz konusunda yarattığı endişeler petrol fiyatlarını geriletti. Brent petrolü bu sabah 47,39 dolar/varil seviyesine kadar düşüşün ardından şu sıralarda hafif toparlanarak 48 dolar/varil seviyesine yaklaştı. 

Reuters'in 40 ekonomist ve analist ile yaptığı ve dün yayınladığı anket, 2021'de Brent petrolü için ortalama fiyat beklentisinin 49,35 dolar/varil olduğunu ortaya koymuştu.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler