1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ üretim kısıntısında anlaştı petrol fiyatı yükseldi

OPEC+ üretim kısıntısında anlaştı petrol fiyatı yükseldi

OPEC+ Şubat ve Mart ayları için üretimi sadece 75 bin varil/gün artırma kararı aldı. Suudi Arabistan ise üretimi gönüllü olarak 1 milyon varil/gün kısacak. Anlaşma petrol fiyatlarını yükseltti.

OPEC+ üretim kısıntısında anlaştı petrol fiyatı yükseldi

Enerji Günlüğü - OPEC+ Şubat ve Mart ayları için üretimi sadece 75 bin varil/gün artırma kararı aldı. Suudi Arabistan ise üretimi gönüllü olarak 1 milyon varil/gün kısacak. Anlaşma petrol fiyatlarını yükseltti. 

OPEC+ üretim kısıntısı anlaşmasına taraf ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının Şubat ayı üretim politikasını belirlemek için yaptıkları toplantıdan uzlaşma çıktı. İki gün süren toplantıdan çıkan karara göre, Şubat ve Mart ayında üretim toplam 75 bin varil/gün artırılacak. Ancak bu üretim artışı sadece Rusya ve Kazakistan tarafından yapılacak. Rusya üretimini 65 bin varil/gün ve Kazakistan 10 bin varil/gün yükseltecek. Diğer üyeler üretim seviyelerini koruyacaklar.

Bu, OPEC+'nın hali hazırda 7,2 milyon varil/gün olan toplam üretim kısıntısının Şubat'ta 7 milyon 125 bin varil/güne ve Mart ayında 7 milyon 50 bin varil/güne inmesi anlamına geliyor.

OPEC+ Nisan ayı üretim seviyesine Mart ayı başlarında yapacağı toplantıda karar verecek.

SUUDİ ARABİSTAN ÜRETİMİ GÖNÜLLÜ OLARAK KISACAK

Buna karşılık Suudi Arabistan aynı dönemde gönüllü olarak günlük 1 milyon varile varan kısıntıya gidecek. OPEC+ toplantısı sonrasında açıklama yapan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdullaziz bin Salman, üretimi gönüllü olarak 1 milyon varil/gün düşüreceklerini açıkladı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın bu açıklaması dikkate alındığında ise OPEC+'nın toplam üretim kısıntısı Şubat ayında 8 milyon 125 bin varil/gün ve Mart ayında 8,05 milyon varil/güne ulaşacak.

GOLDMAN SACHS’TAN SUUDİ ARABİSTAN AÇIKLAMASI

Uluslararası yatırım kuruluşu Goldman Sachs tarafından hazırlanan raporda, Suudi Arabistan'ın dün piyasaları şaşırtarak açıkladığı üretim kısıntısı kararının muhtemelen artan koronavirüs tedbirleri ile talepte azalma öngörüsünden kaynaklandığı yorumu yapıldı. 

Goldman Sachs, kararın önümüzdeki haftalarda petrol fiyatını olumlu etkileyeceğini öngördü. Kuruluş, 2021 sonu için Brent petrol fiyat beklentisini ise 65 dolar olarak korudu.

ANLAŞMA SONRASI PETROL FİYATLARI %3 YÜKSELDİ

OPEC+’nın uzlaşıya varmasının ardından petrol fiyatları yüzde 3 oranında yükseldi. Brent petrolünün varil fiyatı, 54 dolar/varil seviyesini aşarken, Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 50 doların biraz üzerinde seyrediyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler