1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Orman izinleri kızdırdı: Rüzgâr yatırımcısı ayakta!

Orman izinleri kızdırdı: Rüzgâr yatırımcısı ayakta!

Enerji Günlüğü - Rüzgar santralleriyle ilgili orman izinleri konusunda yapılan çalışmalar, yatırımcıları ayağa kaldırdı. Girişimciler haftaya konuyu...

Orman izinleri kızdırdı: Rüzgâr yatırımcısı ayakta!

Enerji Günlüğü - Rüzgar santralleriyle ilgili orman izinleri konusunda yapılan çalışmalar, yatırımcıları ayağa kaldırdı. Girişimciler haftaya konuyu ele almak üzere toplanıyor. 

Rüzgar sektöründe bir süredir orman izinleri ile ilgili yaşanan sıkıntılar yatırımcıları zora soktu. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Orman Kanununun 17/3 ve 18. Maddelerinin uygulama yönetmeliği taslağı ve orman izinleri konusunda sektör paydaşları ile bir toplantı düzenleyeceğini açıkladı.

KAMU TEMSİLCİLERİ DE KATILACAK

Önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi planlanan toplantıya sektör temsilcilerinin yanısıra TEİAŞ, Enerji Bakanlığı, YEGM, Orman Bakanlığı ve EPDK’dan da katılım yapılması bekleniyor.

TÜREB tarafından yapılan açıklamada, 50 MW kurulu güçte ve batı anadoludaki en pahalı orman bölgesi sayılan İstanbul, İzmir, Balıkesir’de, takriben 100 hektar alanı kiralayacak olan bir RES projesinin şu anda indirimsiz olarak yılda 500 bin TL ağaçlandırma ödemesi yaptığı, fakat yeni düzenleme ile bunun yılda 12 Milyon TL'ye çıkartılmak istendiği bildirildi.

ATASEVEN: MECLİS İRADESİ HİÇE SAYILIYOR

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven bu artışın yapılacak yatırımların önünü keseceğini, meclisin normaldeki fiyatı bile yüksek bularak rüzgar yatırımcısına kanunla %85 muafiyet sağladığını hatırlatarak, yönetmelik taslağında belirtilen orman bedellerinin arttırılmasıyla, yenilenebilir enerji kanunu ile verilen teşvikin ve meclisin iradesinin hiçe sayıldığını ifade etti.

HÜKÜMET PLANLARINA UYUMLU OLSUN

Kat sayının 0.1 olmasının hem meclis hem de hükümet planları ile daha uyumlu olacağını belirten Ataseven, bir taraftan 2023 yılında yenilenebilir enerjinin toplam elektrik enerjisi üretimi içindeki payının %30 olması istenirken, diğer taraftan rüzgar yatırımlarını durma noktasına getirecek düzenlemeler yapılmasını anlamlandıramadıklarını dile getirdi. Ataseven, elektrik faturalarının azalması için yenilenebilir enerjinin önünün açılması gerektiğini söyledi.

İSTANBUL VE GELİBOLU KAPATILMASIN

TÜREB’ den yapılan açıklamada, tebliğde yer alan İstanbul ve Gelibolu’nun rüzgar yatırımlarına kapatılması halinde sektörün hızının kesileceğine dikkat çekildi. Kapatılması planlanan bölgelerde ÇED raporu alınmış projeler bulunduğu, bu projelerin yedi yıldır devam ettiği, ayrıca TEİAŞ’ın bu bölgede bağlantı kapasitesi açıklayarak yüz milyon lira üzerinde trafo ve hat yatırımları başlattığı hatırlatıldı. Bu bölgedeki rüzgar yatırımlarından devletin, katkı payları ile yıllık kırk üç milyon liralık gelir beklentisinin olduğu vurgulandı.

BU DURUMDA DIŞA BAĞIMLILIK AZALMAZ

Yönetmelik taslağı ve tebliğde belirtilen düzenlemelerin uygulamaya geçmesi durumunda, tüm bunların çöpe atılacağı ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması yönündeki çalışmalara olumsuz etki yaratarak ülke ekonomisi ve hedefleri olan rüzgar sektörü için üzücü sonuçlar doğuracağı belirtildi. TÜREB yetkilileri, Avrupa’daki örneklere bakılarak konunun yeniden Orman Bakanlığı tarafından gözden geçirilmesini istiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler