1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Osman Nuri Vardı Türkiye’nin enerji iletiminde sorun yaşadığını söyledi

Osman Nuri Vardı Türkiye’nin enerji iletiminde sorun yaşadığını söyledi

Biotrend Enerji CEO’su Osman Nuri Vardı, Türkiye’nin enerji üretiminde değil, enerji iletiminde sorun yaşayan bir ülke olduğunu bildirdi.

Osman Nuri Vardı Türkiye’nin enerji iletiminde sorun yaşadığını söyledi

Enerji Günlüğü - Biotrend Enerji CEO’su Osman Nuri Vardı, yenilenebilir enerji konusunda yaşanan problemleri ve yeni kurulacak plastik geri dönüşüm tesisindeki süreci Enerji Günlüğü’ne anlattı.

Osman Nuri Vardı, Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları AŞ’nin gelecek yıl yapılması planlanan projeleri, karbon emisyonu azaltım kredisine ilişkin Honeywell ile imzalanan anlaşmayı ve yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan problemleri açıkladı. Dünyada dengelerin, ihtiyaçların ve şartların günden güne çok hızlı değişmeye başladığının altını çizen Vardı, “2023 yılında bizler sadece enerji alanında değil, özellikle karbon, seracılık, gübre, geri dönüşüm konusunda sürdürülebilir bir dünya için ihtiyaç duyulan her adımda projeler geliştiriyoruz. Bunlarda artık daha da ön plana çıkacağımızı düşünüyorum. Bununla ilgili de ciddi anlaşmalarımız var. Amerika’da Honeywell firmasıyla özellikle kimyasal geri dönüşüm konusunda, bu tarafta seracılık konusunda ve diğer attığımız adımlarla dünyayı, konjonktürü yakalayacağımıza ve ülkemizi bu anlamda ileriye taşıyacağımıza inanıyorum şirket olarak” diye konuştu.

Karbon ayak izinin azaltılması konusundaki projelerden kredi elde edilmesine ilişkin belgelendirme sürecine geçildiğini söyleyen Osman Nuri Vardı, İsviçre merkezli bir broker (alım-satım işlemlerindeki komisyoncu şirket) üzerinden ihale yöntemiyle karbon satışını gerçekleştirdiklerini belirtti. Vardı, satış fiyatının SNP’den (Londra borsası) referans alınan fiyatın altında olmamak kaydıyla belirlendiğini ifade ederken “Karbon emisyonu azatlımı noktasındaki süreçlerin belgelendirmelerini tamamladık. İlk etapta 4 milyon tonluk bir satış anlaşması imzaladık Honeywell şirketiyle, İsviçreli. 4 milyon ton karbon emisyonu kredisi satışımızı gerçekleştirdik. Bu önümüzdeki günlerde yılın sonuna doğru diğer projelerimizin de belgelendirme süreçlerinin tamamlanmasıyla bu miktarlar artacak ve 2022, 2023 ve devamında ciddi manada karbon emisyonu kredilerimizi dünyada çeşitli mekanizmalar yaparak satışını gerçekleştireceğiz” dedi.

ATIKLARIN TOPLANMASI SÜRECİNDE PROBLEM VAR

Biyokütle alanında aslında çok majör bir sorun bulunmadığını dile getiren Osman Nuri Vardı konuşmasına şu şekilde dem etti:

“Ama atıklarımızı düzgün toplama kabiliyeti ve toplumumuzda atıklarımızı olması gerektiği gibi toplanmıyor. Şimdi sıfır atık projesi çok önemli bir proje mesela. Dünyada, Avrupa’da bu konular gerçekten bu bir kültürel mevzu. İnsanların eğitimi okuldan başlayan bir süreç. Bununla ilgili mekanizmalar yaygınlaştırılıyor. Ülkemizde de bununla ilgili ciddi adımlar atıldı. Bence atıklarımızın tasnifli bir şekilde toplanabilmesi öncelikle, atığı üreten bireyler tarafından bunların ilgili mekanizmalara doğru yerleştirilmesi, daha sonra bunların doğru kanallarla kullanılmak üzere o hammadde niteliğini taşımak üzere doğru iletilmesidir belki. Bu konuda bir açığımız var. Ama bununla da ilgili ciddi çalışmalar var. Ben kapanacağına inanıyorum önümüzdeki yıllarda. Önümüzdeki bence 5 yılda bu kültür ve bu mantalite oturur. Artık ondan sonra artık gerçekten daha rafine ürünler işleyen insanların eline gider ve döngü daha konforlu bir şekilde sağlanır diyebiliriz

PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ 2023’TE DEVREYE GİRECEK

Plastiği geri dönüştürülmüş polimer hammaddeye çevirmek için kurulacak tesis hakkında bilgi veren Osman Nuri Vardı, “Fizibilite çalışmaları devam ediyor. İyi niyet anlaşması imzaladık Honeywell’le. Önümüzdeki yılın ortalarında fizibiliteleri tamamlanırsa hızlıca yatırıma geçmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl bu işi somut olarak görmeye başlarız” diye konuştu.

“ZOR OLAN ENERJİYİ ÜRETMEK DEĞİL, İLETMEK”

“Enerjinin iletimi çok önemli bir nokta bizim için. Biz enerjinin üretiminde sorun yaşayan bir ülke değiliz, enerji iletmekte sorun yaşayan bir ülkeyiz” diyen Osman Nuri Vardı, geçtiğimiz 10 yıla bakıldığında günümüzdeki yenilenebilir enerjinin katma değerinin 2 kat arttığını aktardı.

Herkesin farklı coğrafyalarda yaşadığını, her coğrafyanın da günden güne geliştiğinin altını çizen Vardı, “Enerji iletmek için de çeşitli enstrümanlar kullanıyorsunuz. Üretim mekanizmasının ve tüketim mekanizmalarının entegrasyonu çok önemli. Bu her zaman bir handikap olarak önümüze gelebilir” ifadelerini kullandı.

Ülkenin enerji arzının arttığını belirten Vardı konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bunu karşılamak için de yine yenilenebilir mekanizmaların, güneş santrallerinin, lisanssız insanların tüketime yönelik olan ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasına yönelik yapılan adımlarla günden güne bu makas daralmakta. Tabi iletim altyapısına geldiğimiz zaman dünyada her geçen gün insanların yerleşim bölgelerinin değişkenliği iletimi daha da zorlamakta. Ama bu konuda ülkemizde ciddi yatırımlar yapılmakta. Ben önümüzdeki yıllarda bunun da çözülerek ülkemizin gerçekten enerji ihtiyacını hem nükleerlerin de devreye girmesiyle yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağına inanıyorum. Bu konuda gerçekten yapılan hem mevzuatsal hem yatırımsal hem iş dünyasının hem hükümetin bu konudaki iş birliğini iyi görüyorum ve önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin belki de bu yaşanan krizler noktasında bölge olarak da en avantajlı konumda olacağına inanıyorum".

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler