1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Özkan: Akıllı şebekelerde milli bir standart olmalı

Özkan: Akıllı şebekelerde milli bir standart olmalı

Luna Pazarlama ve İhracat Direktörü Hakan Özkan, Türkiye’de akıllı şebekelerde milli bir standardın olması gerektiğini ve siyasi otoritenin bu konuya ilişkin düzenlemeyi yapması gerektiğini söyledi. 

Özkan: Akıllı şebekelerde milli bir standart olmalı

Enerji Günlüğü - Luna Pazarlama ve İhracat Direktörü Hakan Özkan, Türkiye’de akıllı şebekelerde milli bir standardın olması gerektiğini ve siyasi otoritenin bu konuya ilişkin düzenlemeyi yapması gerektiğini söyledi. 

7. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG İstanbul 2019) kapsamında gerçekleştirilen ‘Akıllı Şebekeler ve Şehirlerde Ölçüm Altyapısı ve Veri Güvenliği Paneli’nde değerlendirmelerde bulunan Luna Pazarlama ve İhracat Direktörü Hakan Özkan, akıllı şebekelerde standart olması gerektiğini belirtti. Elektrik enerjisi ölçümü için elektronik devreler, ürünler tasarlayan ve üreten İzmir merkezli şirketin çalışmalarından da bahseden Özkan, “Şu an Türkiye’de şebeke konusunda milli bir standardımız yok. İtalya’da var, Fransa’da var, İspanya’da kendine göre var. Biz de bu şekilde bir protokol belirlemeli ve Türkiye’nin her yerinde akıllı şebeke uygulamalarını gerçekleştirmeliyiz. Tabi bunun enstrümanları var. Bunlardan bir tanesi de ölçümü yapacak olan sayaçlar. Akıllı sayaçların bu standartta olmasını sağlamak gerek. Belirli bir bölgede başka, diğer bölgede başka olursa ilerde çok zorlanabileceğimizi düşünüyorum. Bu konuyla ilgili bir mevzuatın çıkması, siyasi erk yada düzenleyici kurumun bu şekilde bu konuya eğilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü eğer bir standart olmazsa bunun hem ekonomik yükü, hem de birlikteliğin olmamasından dolayı bu yükün altında ilerlenmesi mümkün değil” dedi. 

UYGULANABİLİRLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VAZGEÇİLMEZ

Diğer bir konunun ise bunun sürdürülebilirliği olduğunu ifade eden Özkan,  şebekenin akıllanmasının bu anlamda gerçekten önemli olduğunu ama bu sürdürülebilirliğin çok daha önemli olduğunu söyledi. Özkan, “Sistemi doğru kurup minimum maliyetle katma değeri yüksek maksimum verimi alabilmemiz gerekiyor. Projede fayda maliyet analizinin yapıldığı zamanlarda bunların lokal olarak değiştiğini de gözönüne almak lazım. Yani bunun İstanbul’daki fayda maliyet analiziyle, Hakkari’deki fayda maliyet analizinin çok daha farklı olması gerektiğini de her zaman aklımızın bir köşesinde bulundurmalıyız” dedi. 

Varolan şebekede bu uygulamaları yapmak için önce şebekenin analiz edilmesi ve ona göre uygulanması gerektiğini belirten Özkan, “Uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik bizim vazgeçilmez argümanlarımızdan biri olması lazım” ifadesini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler