1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Özkök: Güneşte maç oynanırken kural değiştiriliyor

Özkök: Güneşte maç oynanırken kural değiştiriliyor

Enerji Günlüğü - GÜYAD Başkanı Cem Özkök, güneş sektörüyle ilgili olarak ''Türkiye'de maç oynanırken kural değiştiriliyor. Buna özellikle yabancılar...

Özkök: Güneşte maç oynanırken kural değiştiriliyor

Enerji Günlüğü - GÜYAD Başkanı Cem Özkök, güneş sektörüyle ilgili olarak ''Türkiye'de maç oynanırken kural değiştiriliyor. Buna özellikle yabancılar çok üzülüyor'' dedi.

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın ikinci gününde konuşan Özkök, Türkiye'nin güneşte yatırıma ihtiyacı bulunduğunu belirtti. 

Çatıyla ilgili 10 KW'yı az bulduklarını ifade eden Özkök, ''100 adet 10 megavat, 50 megavat yapılsın ki yatırımcılar bundan payını alsın'' dedi.

Güneş enerjisi sektöründeki yatırımlara Türkiye'den sonra başlayan Ukrayna'nın Türkiye'yi geçtiğine işaret eden Özkök, ''Türkiye'de kural konuyor, bir bakıyorsunuz maç başlıyor, maç oynanırken kural değiştiriliyor. Buna özellikle yabancılar çok üzülüyor. Bunu yapmazsak çok iyi olur''diye konuştu.

ÇATI, GÜNEŞTEN EKMEK BEKLEYENLER İÇİN ÖNEMLİ BİR ALAN

GENSED Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik de ''Güneş enerjisi sektöründe gelinen noktada ülkemizde arzu ettiğimiz yere doğru giderken kararlı, sürekli ve saygın adımlarla gitmeliyiz. Hızlı değişimler bu sektöre önemli sıkıntılar yaşattı'' dedi. 

Çin'de 2017 de 250 bin çatıya güneş enerjisi kurulduğunu, bu sene hedefin 400 bin çatı olduğunu söyleyen Oktik, şunları kaydetti:

''Çatı güneşten elektrik üretmekten ekmek bekleyenler için önemli bir alan. Bizim çok yakında uygulamamız gerekli olan güneşten elektrik üretmenin bir baz santrali haline dönüşmesi, yani depolama meselesi.''

BÜTÜN HARÇLAR İPTAL EDİLMELİ

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli de Türkiye'nin enerjisinin yüzde 5.5'ini güneşten elde ettiğini belirterek, ''Çatı için çok fazla yapmamız gereken şey var. Finans kuruluşlarına da çatı pazarında önemli görevler düşüyor'' dedi.

Çatıda yatırımların ucuzladığını söyleyen Kaleli, şunları kaydetti: ''Artık 13.3 sent istemiyoruz, buna ihtiyacımız yok. Yatırımlar ucuzladı ve bu fiyat yüksek kaldı. Çatıda yüzde 18 KDV istemiyoruz yüzde 1 istiyoruz. Devamlı değişen mevzuat istemiyoruz. İlden ile değişiklik gösteren uygulamalar istemiyoruz. 2020'den sonra belirsizlik istemiyoruz.''

Kutay Kaleli, küçük YEKA'lar istediklerini, bütün harçların iptal edilmesini, finans kuruluşlarının çatılar için çözüm üretmelerini beklediklerini söyledi. Kaleli, ''Kamudan 5'er yıllık yatırım planları istiyoruz. 

son olarak sürdürülebilir piyasa istiyoruz. Kendi elektriğini kendi üreten bireyler istiyoruz, bu yüzden çatılarımızda güneş santrallerini daha çok görmek istiyoruz'' dedi.

Fatma Metin - Enerji Günlüğü