1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Özülü: Yerli ve ithal panel üretiminde rekabet dengesi oluşturulmalı

Özülü: Yerli ve ithal panel üretiminde rekabet dengesi oluşturulmalı

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) – Trina Solar Türkiye Müdürü Doruk Özülü, güneş sektöründe yerli ile ithal panel üretimi arasında rekabet dengesi...

Özülü: Yerli ve ithal panel üretiminde rekabet dengesi oluşturulmalı

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) – Trina Solar Türkiye Müdürü Doruk Özülü, güneş sektöründe yerli ile ithal panel üretimi arasında rekabet dengesi oluşturulması gerektiğini söyledi.

SOLAR TR2016 Konferansı'nda ''Güneş Enerjisinin Geleceği ve Beklentiler'' konulu sunum yapan Çin merkezli güneş panel üreticisi Trina Firması Ülke Müdürü Doruk Özülü, sektörde rekabetin düzgün şekilde sağlanması gerektiğini belirterek, ''Yerli üretimle ithal panel üretimi arasında rekabet dengesi oluşturulmalı'' dedi.

PANELLERDE ARZ FAZLASI FİYATLARI DÜŞÜRÜYOR

Özülü, fotovoltaik güneş enerjisi panelleri piyasasında dünyada arz fazlası olduğunu, bunun da fiyatları aşağı yönde baskıladığını söyledi. 

Yüzde 2-2.5 kar oranlarının sektörün sürdürülebilirliği için yeterli olmadığını ifade eden Özülü, ''Ancak fiyatlar tekrardan yavaş yavaş yukarı çıkmaya başladı. Firmaların kar etmesi lazım'' dedi.

2017 GÜNEŞTE ZOR BİR YIL OLACAK

Özülü, 2017'nin sektör açısından zor bir sene olacağını ancak ilerleyen senelere ümitle baktıklarını kaydetti. Özülü, ''Türkiye'de hem ekonomik hem politik olarak istikrara ihtiyacımız var. Bu olduktan sonra pek çok konuyu çözebileceğimizi düşünüyorum.  Belirsizlikler çok fazla. 5-10 senelik yol haritası belirlemeliyiz''dedi.

GÖZETİM TEBLİĞİ SEKTÖRÜ YAVAŞLATIYOR

İthal panellere yönelik gözetim tebliğinin sektörü önemli ölçüde yavaşlattığını ifade eden Özülü, şunları kaydetti: ''Şu andaki gözetim uygulamasının Türkiye'nin enerjideki bağımsızlığına bir katkısı olmadığını düşünüyorum.  Gözetim tebliği ya kaldırılmalı ya da daha yumuşatılmalı. Yerli üretimle ithal panel üretimi arasında rekabet dengesi oluşturulmalı. Yerli ve ithal panel arasında bu kadar ayrım olmamalı. Rekabet düzgün şekilde sağlanmalı.  İthalatı durdurmaya yönelik değil ancak yerli üretimi teşvik etmeye yönelik politikalar geliştirilmeli. Sektörün canlanması hepimizin temennisi.''

Güneş panelleri ithal edilse dahi dolaylı yoldan Türkiye'nin cari açığına katkısı bulduğunu söyleyen Doruk Özülü, ''Bunun doğalgaz alımını düşürücü yönde etkisi olacaktır. Kesinlikle istikrar bizim en büyük temennimiz'' dedi.

Fatma METİN – Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler