1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Pahalı yatırımlar yapmadan elektriği ucuzlatabiliriz

Pahalı yatırımlar yapmadan elektriği ucuzlatabiliriz

Enerji Günlüğü - Cerean Enerji Genel Müdürü Onur Yazgan'a göre elektrik fiyatını düşürmenin yolu pahalı yatırımlardan değil, serbest ticaretten...

Pahalı yatırımlar yapmadan elektriği ucuzlatabiliriz

Enerji Günlüğü - Cerean Enerji Genel Müdürü Onur Yazgan'a göre elektrik fiyatını düşürmenin yolu pahalı yatırımlardan değil, serbest ticaretten geçiyor. Yazgan, bunun için elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanması ve ticaretin yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

Özyeğin Grubu şirketlerinden Cerean Enerji'nin Genel Müdürü Dr. Onur Yazgan, Hatay Samandağ'daki Ziyaret Rüzgâr Enerji Santrali'ni bir grup gazeteciye tanıttı. Yazgan'ın verdiği bilgiye göre 2010 yılında faaliyete geçen ve 2.5 megawatt'lık (MW) güce sahip toplam 26 türbinden oluşan Ziyaret RES, ayda ortalama 20 milyon kWh elektrik üretiyor. Bu üretim, 130 bin nüfusa sahip Hatay’ın Samandağ ilçesinin tüm elektrik ihtiyacını karşılıyor.

ELEKTRİĞİ TİCARET UCUZLATIR

Elektrikte arz yeterliliği birincil önemde olsa da, tek önceliğin bu olmaması gerektiğini belirten Onur Yazgan şunları söyledi:

"Pekçok santrali yüzde 25 verimlilikle çalıştırırken, gidip daha pahalı kaynaklardan elektrik üretmek için yatırımlar yapıyoruz. Oysa pahalı yatırımlara gerek kalmadan enerji maliyetleri düşürülebilir. Verimliliğin artması ve tasarruf tedbirlerinin yanında, ticareti geliştirecek faaliyetlerin, daha şeffaf ve rekabetçi bir enerji piyasası yaratılmasınının, ülkenin enerji maliyetlerinin uzun vadede düşürülmesine katkısı olacağına inanıyoruz. Elektrikte proje geliştiren, yatırım yapan, inşaatı gerçekleştiren ve tüm bu süreçleri denetleyenler bu sektöre devamlı para akmasını ister. Tüm bu bütünün içinde tek bir fonksiyon fiyatları düşürür. O ticaretin ve rekabetin artmasıdır. Çünkü fiyat farklarından para kazananlar sadece onlardır. Olmayan elektrik en pahalı elektriktir ama rekabete açılması halinde doğalgaz ve elektrik fiyatlarının daha hızlı düşebileceğini düşünüyoruz."

DEVLET ELEKTRİĞİ İHALEYLE SATSIN

Onur Yazgan, elektrik ticaretinin yaygınlaşması için serbest tüketici limitinin mevzuatta öngörüldüğü şekilde 2015'te sıfırlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca devletin ürettiği elektriğin de tümüyle serbest ticarete konu olması gerektiğini savunan Yazgan şöyle dedi:

"Kamunun elindeki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) şu anda ürettiği elektriğin tamamına yakınını devlete satıyor. Bu yüzden referans fiyat oluşamıyor. Bunun satışı, kamuoyuna açık olmayan sözleşmelerle dağıtım şirketleri ve devlet şirketleri arasında gerçekleşiyor. Sektörün rekabete açılması için devletin ürettiği tüm elektriğin, sadece dağıtım şirketlerine ve yine devletin toptan şirketi olan TETAŞ'a değil, rekabetçi, şeffaf ihalelerle tüm tedarik şirketlerine satılması gerektiğini düşünüyoruz."

KOMŞUDA 35 EURO, BİZDE 60 EURO

Onur Yazgan, Türkiye'de elektriği ucuzlatmanın bir başka yolunun da komşularla elektrik ticaretini artırmaktan geçtiğini belirtti. Türkiye ile komşuları arasındaki bağlantı kapasitelerinin sadece beşte birinin kullanıldığını belirten Yazgan, bu kapasitelerin tamamının kullanılmasıyla da daha ucuza elektrik tedarik edilebileceğine dikkat çekti. Yazgan, "Özellikle çevremizdeki ülkelerde şu anda çok ucuz kalmış termik ve nükler enerjilerden faydalanabiliriz. Örneğin biz Türkiye'de 60 Euro'ya elektrik tüketirken Bulgaristan bize 35 Euro'ya elektrik satmak istiyor. Biz niye bundan faydalanmıyoruz? Türkiye'de yeni santraller yapmanın yanı sıra sınırötesi ticaret kapasitelerinin açılması da öncelikler arasında yer almalı. Nasıl doğalgazda farklı ve daha ucuz kaynakları arıyorsak, hem Balkanlar'daki hem de Gürcistan'daki elektrik ucuzluğundan yararlanmamız gerekiyor. Enerji merkezi olma vizyonu çerçevesinde etraftan enerji getirebiliriz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler