1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Panasonic, gözünü Japonya`daki çatılara dikti

Panasonic, gözünü Japonya`daki çatılara dikti

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük tüketici elektroniği üreticisi olan Panasonic, Japonya'da binaların çatılarına güneş enerjisi panelleri...

Panasonic, gözünü Japonya`daki çatılara dikti

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük tüketici elektroniği üreticisi olan Panasonic, Japonya'da binaların çatılarına güneş enerjisi panelleri kurarak, devlet desteğiyle de elektrik enerjisi üretiminin daha da yaygınlaştırılmasının yollarını arıyor.

Adalar ülkesi olan Japonya'da rüzgar ve güneş enerjili santrallerin kurulumu için yeni alan yaratılması bir hayli zor. Ancak buna karşın çareler de tükenmiş değil. Dünyanın en büyük tüketici elektroniği üreticisi olan Panasonic, Japonya'da binaların çatılarına güneş enerjisi panelleri kurarak, devlet desteğiyle de elektrik enerjisi üretiminin daha da yaygınlaştırılmasının yollarını arıyor.

Japonya'da güneşe dayalı elektrik üretim kurulu gücü 2012 yılı sonu itibariyle 6,9 GW seviyesinde. Tayland, Malezya ve Macaristan'da güneş enerjisi paneli fabrikaları bulunan Panasonic'in güneş paneli birimine göre, Japonya yakın gelecekte dünyanın en büyük güneş paneli tüketicisi olacak.

2011 yılında meydana gelen büyük Japonya depremi ve ardından yaşanan tsunaminin neden olduğu Fukushima nükleer santrali felaketi, Japonya'yı nükleer enerjiden uzaklaştırmamış olsa da, geleceğe yönelik yatırımlar konusunda yeşil enerjilere karşı yeni bir insiyatifin başlamasını sağladı.

2012 yılında güneş enerjisi paneli çiftliğine 2 GW kapasite ekleyen Japonya'da bu yılın ilk yarısında 1.2GW'lık yatırım daha yapıldı. Japonya hükümetinin yakın zamanda onayladığı 20.9 GW'lık yeni güneş enerji santralleri projeleri ise 2020 yılına kadar ülkedeki bazı nükleer santrallerin yerine geçecek kapasitede temiz enerji üretimi planını oluşturuyor.

Japonya'da güneş enerjisinden üretilen elektriği devlet,bireysel üreticilerden 1 kilowatt'ı 38 cent gibi yüksek bir rakam karşılığında satın alıyor. Bu destek, yatırım maliyetini zaman içinde amorti etmeyi amaçlıyor.

ÇEVİRİ: Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler