1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Perakende devlerinden deniz taşımacılığında sıfır karbon kararı

Perakende devlerinden deniz taşımacılığında sıfır karbon kararı

9 küresel perakende devi, 2040 yılına kadar tüm deniz taşımacılığını, kademeli olarak, sıfır karbonlu yakıtlarla çalışan gemilere geçirmeyi taahhüt ettiler.

Perakende devlerinden deniz taşımacılığında sıfır karbon kararı

Enerji Günlüğü - 9 küresel perakende devi, 2040 yılına kadar tüm deniz taşımacılığını, kademeli olarak, sıfır karbonlu yakıtlarla çalışan gemilere geçirmeyi taahhüt ettiler.

Küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %3’ünü oluşturan deniz taşımacılığında dünya perakende devlerinden sevindirici bir haber geldi. Küresel çapta faaliyet gösteren 9 şirket, 2040 yılına kadar tüm deniz taşımacılığında mutlak sıfırı, yani ofsetlemeden tüm emisyonları durdurmayı taahhüt ettiler. 

Taahhütte bulunan şirketler arasında Dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisi Amazon, Dünyanın en büyük mobilya perakendecisi IKEA, Dünyanın en büyük giyim perakendecisi Inditex, Dünyanın en büyük 4. tüketim malları şirketi Unilever, Dünyanın 2. en büyük lastik üreticisi Michelin, Almanya’nın en büyük perakende zincirlerinden biri olan Tchibo, Patagonya, Brooks Running ve FrogBikes bulunuyor.

Bu şirketlerin küresel nakliye faaliyetlerinin büyük ölçeği göz önüne alındığında, bu duyuru, denizcilik endüstrisine ve yakıt üreticilerine talebi karşılamak için karbonsuzlaşma çabalarını acilen hızlandırmaları gerektiğine dair güçlü bir sinyal gönderiyor.

Uzmanlar bu kararın , denizyolu taşımacılığı kaynaklı emisyonların, mutlak sıfıra indirilmesi ve böylece sektörü Paris Anlaşması'nın 1,5°C sıcaklık hedefiyle uyumlu hale getirme yolunda önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler