1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PETDER: Akaryakıtta zam haberlerine itibar edilmemeli

PETDER: Akaryakıtta zam haberlerine itibar edilmemeli

PETDER, akaryakıtta bir fiyat artışının birkaç gün önceden tahmin edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, zam haberlerine itibar edilmemesi gerektiğini açıkladı.

PETDER: Akaryakıtta zam haberlerine itibar edilmemeli

Enerji Günlüğü - PETDER, akaryakıtta bir fiyat artışının birkaç gün önceden tahmin edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, zam haberlerine itibar edilmemesi gerektiğini açıkladı.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) akaryakıtta fiyat artışı iddialarına dair yayınlar ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının ürün fiyatı, vergiler (ÖTV ve KDV) ve rafineri, dağıtıcılar ve istasyonların brüt marjlarını içeren üç ayrı tüzel kişiliğin paylaştığı piyasa marjı olmak üzere üç temel bileşeni olduğunu belirten PETDER, akaryakıt ürünlerinin arz ve talep dengeleri içinde uluslararası piyasalarda işlem görüp ve fiyatlandığını kaydetti. 

Açıklamada, “Fiyat bileşenleri ve ham petrolün işlenerek pompadan tüketiciye ulaştırıldığı süreç ve süreler göz önünde bulundurulduğunda, bu etkenlerden kaynaklanan bir fiyat artışının birkaç gün önceden tahmin edilmesi ve herhangi bir kanaldan tüketicinin doğru bir şekilde bilgilendirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, günler öncesinden çeşitli mecralarda yer alan akaryakıta zam geleceğine dair haberlere itibar edilmemesi ve bu tarz yayınların kimseye fayda sağlamayacağı hususlarını kamuoyuna arz ederiz” denildi. 

Akaryakıt dağıtım ve satış faaliyetleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yakın takip ve denetimi altında olduğu da hatırlatıldı.

“İKMAL KRİZİ OLMAYACAK”

Açıklamada ayrıca bazı medya organlarında akaryakıtta bir ikmal krizi yaşanabileceğine dair algıya sebep olan görüş ve yorumlar doğrultusunda yaşanabilecek yoğunluğa karşı da çalışmaların sürdürüldüğü kaydedilerek, “Bu kapsamda, PETDER Üyeleri olarak, kamuoyunun herhangi bir ikmal krizinin olmayacağı konusunda müsterih olmasını arz ederiz” denildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler