1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PETDER: Artık EPDK bizi daha iyi anlıyor tavan koymaz

PETDER: Artık EPDK bizi daha iyi anlıyor tavan koymaz

Enerji Günlüğü - PETDER Başkanı Martin Thomsen, bundan böyle akaryakıt fiyatlarında "piyasaya müdahale" anlamına gelebilecek tavan fiyat uygulaması beklemediklerini...

PETDER: Artık EPDK bizi daha iyi anlıyor tavan koymaz

Enerji Günlüğü - PETDER Başkanı Martin Thomsen, bundan böyle akaryakıt fiyatlarında "piyasaya müdahale" anlamına gelebilecek tavan fiyat uygulaması beklemediklerini söyledi.

Akaryakıt dağıtım şirketlerini bünyesinde barındıran Petrol Sanayi Derneği (PETDER) ile Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) yöneticileri, çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Toplantıya PETDER Başkanı Martin Thomsen ile Genel Serkreter Niyazi İlter, EGAD Başkanı Olcay Aydilek ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

YENİ HÜKÜMETTEN UMUTLU

PETDER Başkanı ve BP Türkiye Akaryakıt CEO'su Martin Thomsen, yeni hükümetten beklentilerinin sorulması üzerine, yeni kabinenin sektörün önünü açacağından umutlu olduğunu belirtti. Sektörün bazı sorunları devam etse de çözüm noktasında daha pozitif düşündüklerini anlatan Thomsen şunları söyledi:

"Yeni hükümet konusunda daha olumluyuz. Öncelikle birlikte çalışarak bu sektörü daha iyi anlamalıyız ve bu şekilde müşterilere daha kaliteli bir hizmet sunabiliriz. Hükümetle daha yakın çalışmamız iki taraf için de çok yararlı olacaktır. Sıkıntılarımız var fakat gelişmeler ve ilerlemeler de var. Müşteriye en iyi şekilde hizmet etmek için daha fazla kolaylığa da ihtiyacımız var."

EPDK BİZİ DAHA İYİ ANLIYOR

Bu konuda kamu tarafıyla daha önce batı adımlar atıldığını ve önemli mesafeler alındığını ifade eden PETDER Başkanı Martin Thomsen "EPDK ile ortak bir teknik çalışma komitesi kurduk bikaç aydır beraber çalışıyoruz. Bir ay sonra ortak çalışmamızın detayları kamuoyuna açıklanacak olgunluğa erişecek" dedi.

YENİ TAVAN FİYAT BEKLEMİYORUZ

Ortak teknik komite sayesinde EPDK'nın kendilerini daha iyi anlamaya başladığını ifade eden Thomsen, bundan sonra tavan fiyat gibi "serbest piyasaya müdahale" anlamına gelen bir karar beklemediklerini söyledi. Thomsen,"Serbest bir pazarda daha rahat rekabet edebiliriz, bizim gibi şirketler rekabeti sever" diye konuştu.

KUR ARTIŞI, DÜŞÜŞÜ ÖNLEDİ

PETDER’in çalışmaları hakkında bilgi verirken Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ve bunun sevindirici olduğunu belirten Thomsen, Türkiye’de akaryakıt pompa fiyatlarını yüzde 60'a varan vergi yükü ile son 5 ayda yüzde 40 artan döviz kurunun büyük ölçüde etkilediğini anlattı. Thomsen, bu nedenle petrol fiyatlarındaki gerilemenin akaryakıt pompa satış fiyatlarına aynı ölçüde yansımamasının doğal olduğunu vurguladı.

PETROL BEDAVA OLSA BİLE BENZİN 2.20 TL

PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter de, akaryakıt fiyatları üzerindeki kur ve vergi etkisini bir örnekle ifade etti. İlter, petrol bedavaya alınsa bile şu anki akaryakıt pompa fiyatlarının 2.20 TL'den aşağı inemeyeceğini vurguladı.

AKARYAKITTIN 60 MİLYAR TL VERGİ

Niyazi İlter, akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmayı ortadan kaldırmak için hükümete bir fon oluşturma teklifi götürüp götürmedikleri sorusu üzerine şöyle dedi: "Akaryakıtın hükümete KDV ve ÖTV olarak katkısı 60 milyar lira. Böylesine önemli bir gelir kalemini azaltacak bir alternatif önerinde bulunmak, bunu tartışmak bile hiçbir hükümetin kabul edebileceği bir konu olmasa gerek."

KAÇAK AKARYAKIT ŞEHİRLERDE

Kaçak yakıtın sektöre etkisi konusundaki sorular üzerine PETDER Başkanı Thomsen, "Kaçak yakıtla mücadelede son yıllarda önemli mesafe alındı. Ancak konu hala sorun olma özelliğini sürdürüyor. Kaçak yakıtın nereye kadar ulaştığı konusunda emin değilim. Muhtemelen İstanbul da bile kaçak yakıt olabilir" diye konuştu.

100 MİLYON DOLARLIK KÜLFET

Denizden ithal edilen yakıtın kontrolü için dağıtım şirketlerince kurulması istenen sayaç sisteminin 100 milyon dolarlık yatırım gerektirdiğini kaydeden Thomsen şöyle devam etti:

"Fiyatlar düşerken kâr marjı değişmeyen dağıtım şirketlerinin bu külfetin altından kalkması zor. Ayrıca bunun bir de işletme maliyeti olacak. Gümrük Bakanlığı sayaç isterken Çevre ve Maliye Bakanlıkları sektöre başka külfetler yüklememeli. Hükümetin akaryakıt sektörü konusunda kendi içinde ciddi bir koordinasyona ihtiyacı var."

SAYAÇ YATIRIMINA EK SÜRE İSTEDİLER

Kurulması istenen sayaç sistemi konusunda teknik sorunlar bulunduğunu kaydeden PETDER Başkanı Martin Thomsen, "Şu anda böyle bir sayaç yurt içi ve yurt dışı piyasada yok. Ve bunların ne kadar etkili olacağı hakkında kesin bir bilgi de yok" dedi. Genel Sekreter Niyazi İlter de "Kaçakçılığı önlemek amacıyla düşünülen bu sayaçla ithal edilen tüm akaryakıt sayaçlardan geçerek dağılacak" diye konuştu. İlter, akaryakıt pompa fiyatlarını litre başına 1-1.3 kuruş artıracak bu sayaç sistemi konusunda, Gümrük Bakanlığı’ndan 15 Şubat’ta dolacak süreyi bir yıl uzatmasını istediklerini de kaydetti.

10 NUMARALI YAĞ İÇİN KAMU SPOTU GELİYOR

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) vergi kaybına yol açan ve araç motorlarına zarar veren, akaryakıt sektörünün 10 numaralı yağ sorunu konusunda bir kamu spotu hazırlattı. EGAD yöneticilerine tanıtılan 45 saniyelik kamu spotu, yakında televizyonlarda yayınlanmaya başlayacak.

ENERJİ GÜNLÜĞÜ 


...

Önceki ve Sonraki Haberler