1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol devleri 2022’de rekor kar elde etti

Petrol devleri 2022’de rekor kar elde etti

Petrol ve doğal gaz devleri 2022 yılında kazançlarını üç kattan fazla arttırarak 4 trilyon doların üzerinde kâr elde ettiler. 

Petrol devleri 2022’de rekor kar elde etti

Enerji Günlüğü - Dünya genelinde faaliyet gösteren enerji şirketleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana artan petrol ve gaz fiyatları sayesinde 4 trilyon doları aşan rekor bir kâr elde ettiler. 

2022 yılı 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşının sonuçlarına bağlı olarak yükselen emtia fiyatları petrol ve doğal gaz şirketlerine bugüne kadar görülmemiş düzeyde kazanç sağladı. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, normal bir yılda yaklaşık 1,4-1,5 trilyon dolar kazanç elde eden küresel petrol ve gaz devlerinin geçen yıl 4 trilyon doları aşan bir kazanç elde ederek rekor kırdıklarını açıkladı. 

ENERJİ DEVLERİ REKOR KAR AÇIKLADILAR

Dünyanın en büyük enerji şirketleri İngiliz BP ve Shell; Amerikan ExxonMobil ve Chevron; Fransız TotalEnergies geçen yıl için rekor kar açıkladılar. 

ExxonMobil 2022 için 56 milyar dolar net kâr açıklarken, Chevron da şirket rekoru olan 36 milyar dolar kâr bildirdi. 

Shell ise 115 yıllık tarihindeki en yüksek kârı elde etti. Şirketin kârı 2022’de 39,9 milyar dolara ulaşarak bir önceki yılın kârını ikiye katladı. BP de 2022’de kârını önceki yıla göre ikiye katladı. Şirket 114 yıllık tarihindeki en yüksek yıllık kazanç olan yaklaşık 28 milyar dolara ulaştı. 

Fransız petrol devi TotalEnergies de 2022'de bir önceki yılın iki katına çıkarak 36,2 milyar dolarlık rekor net kâr bildirdi.

İlgili Haberler