1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol fiyatları yıla yükselişle başladı

Petrol fiyatları yıla yükselişle başladı

Petrol fiyatları OPEC+'nın üretim miktarını değiştirmeyeceği beklentisiyle yılın ilk haftasına yaklaşık yüzde 2,5 yükselerek başladı. 

Petrol fiyatları yıla yükselişle başladı

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatları OPEC+'nın üretim miktarını değiştirmeyeceği beklentisiyle yılın ilk haftasına yaklaşık yüzde 2,5 yükselerek başladı. 

OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo'nun yaptığı açıklamalar sonrası OPEC+'nın bugün yapılacak toplantıda üretim miktarının Şubat ayında değiştirilmemesi kararı alacağı yönünde beklentilerin güçlenmesi petrol fiyatlarını yukarı çekti. 

Barkindo'nun petrol piyasalarında aşağı yönlü risklere, görünümün karışıklığına işaret eeden konuşmasının OPEC+'nın bugünkü toplantısı için bir sinyal olduğunu değerlendiren piyasalarda Brent petrolünün varil fiyatı, 2020’nin son günü olan Perşembe gününe göre yaklaşık yüzde 2,5 artarak 53 doların biraz üzerine yükseldi. Batı Teksas petrolü de yüzde 2,3 artışla 49,69 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor. 

BARKİNDO: GÖRÜNÜM ÇOK KARIŞIK

OPEC ve Rusya öncülüğündeki müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+'nın Şubat ayı üretim miktarı konusunda bugün yapacakları toplantı öncesinde OPEC+ ülkelerinden uzmanlarının yer aldığı bir etkinlikte konuşan OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, umut verici işaretler olsa da 2021 yılının ilk yarısı için görünümün oldukça karışık olduğunu, hala pek çok aşağı yönlü risk bulunduğunu söyledi. 

Barkindo, 2021 yılının ilk yarısında petrol piyasaları için birçok aşağı yönlü risk gördüklerini vurgulayarak, "Sosyal ve ekonomik aktiviteye sınırlamalar bir dizi ülkede devam ediyor ve yeni koronavirüs varyantı konusunda endişe var" diye konuştu. 

OPEC+, Aralık ayı toplantısında aldığı üretimin 1 Ocak'tan itibaren 500 bin varil/gün artırılması ve üretim miktarının her ay gözden geçirilmesi kararı çerçevesinde bugün toplanacak. Bugünkü toplantıda Şubat ayında üretimin 500 bin varil/gün daha artırılıp artırılmayacağı ele alınacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler