1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol sahası atıklarından lityum ayıklanacak

Petrol sahası atıklarından lityum ayıklanacak

Kanadalı şirketler, elektrikli araç pillerinde kullanılan lityumu petrol ve gaz sahası atıklarından ayıklayan yeni teknikler geliştiriyor.

Petrol sahası atıklarından lityum ayıklanacak

Enerji Günlüğü - Kanadalı şirketler, elektrikli araç pillerinde kullanılan lityumu petrol ve gaz sahası atıklarından ayıklayan yeni teknikler geliştiriyor.

Elektrikli araç akülerinin vazgeçilmez materyali lityumun madencilik faaliyetleriyle çıkarılması çok yüksek çevresel maliyetler getiriyor. Kanadalı bazı şirketler, petrol sahalarının atıklarından lityum madenini ayıklamayı başardı.

Summit Nanotech firması, nanoteknoloji uygulamalarıyla, petrol kuyularına basılan atık deniz suyundan lityum moleküllerini ayırmayı başardı. Bu işlem, hazır kazılmış ve çıkarılmış maden cürufundan cevher ayıklama işi olarak, birçok avantajlara da sahip. 

Yılsonuna kadar petrol ve gaz sahalarında yöntemin denemeleri devam edecek. Şirket modüler cevher ayıklama üniteleri kurmayı ve sahada cevher çıkarma hakkına sahip olanlara, ücret karşılığında lityum ayıklama hizmeti vermeyi planlıyor.  

E3 Metals adlı şirket de farklı bir yöntemle lityum ayıklama çalışmalarını sürdürüyor. Petrol ve gaz sahası atıklarından lityum ayıklama işlemi, bu tür sahalarda üretilen jeotermal imkanlarla da desteklenebilecek. 

Tesla gibi şirketlerin giderek büyüyen elektrikli araç üretimi, özellikle lityum talebini küresel ölçekte arttırıyor. Kanada Lityum Derneği, Alberta eyaletinde yaklaşık 3,6 milyon ton lityum rezervi olduğunu bildirdi. Dernek açıklamasında mevcut rezervi çıkarmanın veya ayıklamanın ekonomik olarak fizibıl olup olmadığının tartışıldığı; bölgede uygulanacak yeni teknolojilerin de lityum endüstrisi tarafından büyük ilgiyle takip edildiği belirtildi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler