1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol sektörü 125 milyara ulaştı

Petrol sektörü 125 milyara ulaştı

Enerji Günlüğü - Türkiye'de petrol sektörünün büyüklüğünün 125 milyara ulaştığını söyleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı...

Petrol sektörü 125 milyara ulaştı

Enerji Günlüğü - Türkiye'de petrol sektörünün büyüklüğünün 125 milyara ulaştığını söyleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, "Amacımız sürdürülebilir bir piyasa sağlamak" dedi.  Türkiye’de petrol sektöründen 50 milyar liralık dolaylı vergi sağlandığına da dikkat çeken EPDK başkanı, Türkiye'deki enerji etkinliklerinin her geçen yıl daha da zenginleşmesinin, enerji piyasasının büyümesi ve gelişmesinin bir sonucu olduğunu ifade etti. Hasan Köktaş, "Türkiye petrol sektöründeki bu gelişme, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun yasalaştığı ve bu piyasanın düzenleme ve denetlenmesiyle EPDK'nın görevlendirildiği 2005'ten bugüne kadar devam etmektedir" dedi.

OTOMASYON DEVREDE

Siyasi ve ekonomik istikrarın, sektörün tamamının kayıt altına alınmasını sağladığını belirten Köktaş, "Kayıt dışı, kaçak veya sahte akaryakıt sorunu önemli oranda azaldı. Bu sürede kurumumuz tarafından sonuçlandırılan lisanslandırma süreci piyasa oyuncularının kayıt altına alınması ve kayıt dışı sorununun azalmasında önemli bir rol oynadı. Otomasyon sistemi bütünüyle devreye girdi. Artık istasyonlarda anlık izleme yapabilmek mümkün" diye konuştu. Köktaş, bu sayede sektörde rekabetin arttığını, yeni oyuncuların pazara girdiğini ve kalitenin yükseldiğini belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR PİYASA

Köktaş, geçen yıl petrol piyasası mevzuatını güncelleştirdiklerini ifade etti. Köktaş, "Fuel oil türlerinin teknik düzenlemesi, ihrakiye ve jet yakıtın ikmali ile ilgili düzenleme, farklılaştırılmış ürünler ve ilan panolarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttük" dedi. Köktaş, amaçlarının sürdürülebilir bir piyasa yapısı sağlamak olduğunu açıkladı.

TÜRKİYE TRANSİT HAT OLABİLİR

Hasan Köktaş, Türkiye'nin bulunduğu bölgede yeniden bir ivme yakalayan petrol faaliyetlerinin öncelikle psektöre ardından da ekonomik gelişmeye katkıda bulunacağını söyledi. Türkiye'nin depolama ve rafinaj kapasitesiyle transit bir hat olabileceğinin altını çizen Köktaş, "Lojistik avantajlarımız sayesinde ülkemizin bir transit hat olma potansiyelinin daha da güçleneceğini düşünüyoruz" diye konuştu.