1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol stoku kupon sistemi düzenlemesi güncellendi

Petrol stoku kupon sistemi düzenlemesi güncellendi

EPDK, petrol stoku kupon sistemi kapsamında stok tutabilecekler arasına alınan ihrakiye teslim lisansı sahiplerine, asgari 75.000 metreküp depo kapasitesi mecburiyeti getirdi. 

Petrol stoku kupon sistemi düzenlemesi güncellendi

Enerji günlüğü - EPDK, petrol stoku kupon sistemi kapsamında stok tutabilecekler arasına alınan ihrakiye teslim lisansı sahiplerine, asgari 75.000 metreküp depo kapasitesi mecburiyeti getirdi. 

Zorunlu Petrol Stoku Kupon Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yeni düzenleme, kupon sisteminde petrol stoku hizmeti verebilecek lisans sahipleri arasına alınan ihrakiye teslim lisansı sahipleri ile ilgili güncellemeler getirdi ve stok hizmeti verecek kuruluşların Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı’ndan izin almaları gerektiğini bildirdi. 

Ayrıca Karar’ın “Kısıtlamalar” başlıklı 6. maddesine eklenen 4. fıkrası ile kupon sistemi kapsamındaki ihrakiye teslim lisansı sahiplerinin, bu hizmeti yalnızca kendilerine ait lisanslı depolama tesislerinde bulunan jet yakıtıyla verebilecekleri hükmü getirildi.  

Öte yandan kupon sistemi kapsamına girecek olan ihrakiye teslimi lisansı sahiplerinin, asgari 75.000 metreküp depolama kapasiteli depolama lisansına sahip olması mecburiyeti olacak. 

STOK HİZMETİ İZNİNİ ORTADAN KALDIRAN ETKENLER

Bu kapsamda stok hizmeti verecek kuruluşlardan lisans sahibinin, lisansının herhangi bir nedenden dolayı sona ermesi, iptal edilmesi veya faaliyetinin geçici olarak durdurulması halinde izni kendiliğinden sona erecek.

Aynı şekilde dağıtıcı lisansı sahibinin, bir takvim yılında asgari 60.000 ton benzin ve/veya motorin türlerini dağıtıcılar arası ticaret hariç teslim etme yükümlüğünü yerine getirmemesi durumunda da izni sona erecek. 

İHRAKİYECİYE 75 BİN M3 DEPO KAPASİTESİ MECBURİYETİ

Dağıtıcı veya rafinerici lisansı sahibinin, zorunlu petrol stoku yükümlüğünü bir takvim yılı içerisinde 10 günden fazla yerine getirmemesi de izni kendiliğinden sona erdiren etkenlerden olacak.  

Lisans sahibi kupon sistemi kapsamında yükümlülüğünü yerine getirmezse, yine izni otomatikman ortadan kalkacak. 

İhrakiye teslimi lisansı sahibinin aldığı izin ise asgari 75.000 metreküp depolama kapasitesine sahip depolama lisansı sahipliğini koruduğu sürece geçerli olacak; aksi halde izni iptal edilecek. 

Kupon Sistemi İzin başvuru Formu da Karar’da yapılan değişiklikler doğrultusunda yenilendi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler