1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol talep artışının yarısı Çin’den 

Petrol talep artışının yarısı Çin’den 

IEA, Çin’deki toparlanmanın 2023 yılı petrol talebini tetikleyeceğini belirterek, OPEC+'nın üretim kısıtlamasının ikinci yarıda arz açığı yaratabileceği uyarısında bulundu.

Petrol talep artışının yarısı Çin’den 

Enerji Günlüğü - IEA, bu yıl küresel petrol talebinin artarak 101 milyon 920 bin varile ulaşmasını bekliyor. Bu artışın yaklaşık yarısının Çin’den gelmesi bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin'in bu yıl petrol talebi artışının yaklaşık yarısını gerçekleştireceğini belirtti. Ocak ayı raporunu açıklayan IEA, Covid-19 engellemelerinin gevşetilmesi sonrası Çin'in petrol talebinin artacağını belirtti. Jet yakıtı ise 840 kb/d artışla en büyük büyüme kaynağı olmaya devam ediyor.  

IEA, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük bazda 1 milyon 960 bin varil artışla 101 milyon 920 bin varile ulaşmasını bekliyor. Bir önceki raporda bu miktar günlük 101 milyon 720 bin varil olarak tahmin edilmişti.

KÜRESEL PETROL ARZI OCAK'TA ARTTI

Rapora göre, günlük küresel petrol üretimi 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 10 bin varil artarak yaklaşık 100 milyon 800 bin varil seviyesinde gerçekleşti.

OPEC'in günlük ham petrol üretimi ise ocakta bir önceki aya göre 40 bin varil azalarak 29 milyon 60 bin varil oldu. Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi de günlük 5 milyon 360 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece OPEC'in günlük petrol üretimi geçen ay 34 milyon 420 bin varil olarak gerçekleşti. 

OPEC+ PETROL ÜRETİMİ OCAK’TA AZALDI

Öte yandan IEA, OPEC+’nın üretim kısıtlamasının ikinci yarıda arz açığı yaratabileceğini kaydetti. OPEC+'nın arzının Rusya'ya yaptırımlar ile daralmasını bekleyen Ajans, dünya petrol arzının 2023'ün ikinci yarısında talebi geçmesini bekliyor ancak talep toparlanması ve bazı Rus üretim kanallarının kapanmasıyla hızlıca dengelenebileceğini belirtti. Rapora göre, OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi Ocak ayında önceki aya göre günde yaklaşık 10 bin varil azalarak 66 milyon 380 bin varil oldu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler