1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Pınar: Yeni sürdürülebilirlik için kartal gibi pençelerimizi kırabilmeliyiz

Pınar: Yeni sürdürülebilirlik için kartal gibi pençelerimizi kırabilmeliyiz

Enerjisa Enerji AŞ CEO’su Murat Pınar: Enerjide yeni sürdürülebilirlik tıpkı bir kartalın pençe ve gagasını kırarak ömrünü uzatması gibi mevcut güçlü geleneksel yapının yeni teknolojiler, yeni fikirler ve start-up’larla dönüştürülmesidir.

Pınar: Yeni sürdürülebilirlik için kartal gibi pençelerimizi kırabilmeliyiz

Enerji Günlüğü - Enerjisa Enerji A.Ş. CEO’su Murat Pınar, enerjide yeni sürdürülebilirliğin tıpkı bir kartalın pençe ve gagasını kırarak ömrünü uzatması gibi mevcut güçlü geleneksel yapının yeni teknolojiler, yeni fikirler ve start-up’larla dönüştürülmesi olduğunu söyledi.

Enerjisa Enerji A.Ş. CEO’su Murat Pınar EIF kapsamında gerçekleştirilen “Elektrik Dağıtım Sektöründe Yeni Nesil Teknolojik Yatırımlar” adlı oturumda yaptığı değerlendirmede,  teknoloji odağında yeni nesil enerji yatırımlarının yeni, yenilikçi, girişimciliği destekleyen yapılar oluşturmak olduğunu söyledi. Yeni teknolojiler, yeni fikirler ve start-up’ların aslında geleneksel enerji yapısında en güçlü olduğumuz dönemi daha güçlendirerek dönüşümü sağlayacak en önemli şey olduğunu kaydeden Pınar, enerjide yeni sürdürülebilirliği kartalları örnek vererek açıkladı. Kartalların kendilerini değiştirmeden 20 yıl ömürleri olduğunu belirten Pınar, “O 20 yıl içerisinde pençeleri ve gagaları körelmeye başlıyor ve kanatlarının, bedeninin en güçlü olduğu dönemde gagaları ve pençeleri çalışmadığı için ölüyorlar. Eğer bir kartal gagasını, pençesini kırıp 150 gün açlığa dayanabilirse tekrar oluşuyor ve bir 20 yıl daha yaşıyor. Şimdi aslında benim bahsettiğim yeni sürdürülebilirlik de böyle birşey. Bu bahsettiğimiz yeni teknolojiler, yeni fikirler, start-up’lar aslında geleneksel yapımızda en güçlü olduğumuz dönemi daha güçlendirip geleceğe bakabilmemiz için en önemli şey bu değişimi sağlayabilmek. Yani gagamızı kırabilmek, pençemizi kırabilmek. Bu da belki mevcutta yaptığımız işlere zarar verdiğini düşündüğümüz yeni teknolojiler aslında bizi gelecekte de güçlendirecek şeyler” dedi. 

“YENİ FİKİRLERE, GÖRÜŞLERE, GİRİŞİMCİLİK RUHUNA İHTİYACIMIZ VAR”

Pandemi döneminde değişime ayak uydurabilmek için yeni fikirlere, yeni görüşlere, girişimcilik ruhuna ihtiyacımız olduğunu daha iyi anladığımızı kaydeden Pınar, “Bugün hem ELDER olarak hem de şirketlerimiz olarak farklı farklı kurumsal girişimciliği tetikleyen şeyleri kendi işlerimizde yapmaya başladık. Bu anlamda EPDK’nın, hem Bakanlığın teşviklerini de önemli buluyoruz. Bunların içerisinde neler var? Start-up ekosistemini destekleyen mekanizmalar kuruldu. Diğer taraftan Ar&Ge ve inovasyon aslında özelleştirmenin ilk gününden itibaren desteklenmiş bir yapıda gidiyor. Sürdürülebilirlik diyoruz. Bundan sonra milletin ve memleketin faydasına neler yapabilirizdir aslında sürdürülebilirliğin ana özeti. Bunun içinde finansal, teknoloji sürdürülebilirliği, kullanıldığı alanlar… bunların hepsi bir araya geldiğinde gelecekte bugünkü geleneksel şebeke yönetimi, yarının bu teknolojisiyle aslında daha komplex hale gelecek.  Bu da yaptığımız işlerde dijitalizasyon ve datayı öne çıkarıyor. Bu yüzden de bugün kurumlarımız içerisinde bunları destekleyen fikirleri projeleri özellikle bir form altında toplayıp geleceğe nasıl taşırızı anlamalıyız. Bugün sadece dağıtım şirketi olarak değil, iletim şirketlerinin de melekelerine sahip dağıtım şirketleri olmak zorundayız” ifadesini kullandı. 

“ENERJİ MALİYETİ OLMASA TÜRKİYE CARİ FAZLA VEREBİLİR”

Pınar yaptığı değerlendirmede  enerji sektörünün Türkiye’de kritik öneme sahip olduğunu belirterek, enerji maliyetleri çıkartıldığında aslında Türkiye’nin cari fazla verebilecek bir ülke olduğunu kaydetti. Pınar, “O zaman bize sektör oyuncuları olarak bu açığı kapatan, bugün dünyada işsizliğin tehlikeli bir boyutta seyrettiği bir dönemde bu kesişmelerin, dünya trendlerini Türkiye’de tetikleyen şeylerin bir araya geldiğinde yeni iş alanları oluşturacağını, bununla ilgili genç potansiyelimizin, girişimci ruhun bulunduğunu düşünüyorum. Bu anlamda hem kamu hem özel sektör elele verip gelecekle ilgili neler yapabiliriz üzerinde yeni aksiyonlar almak gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler