1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Plastik sektörü büyüdü

Plastik sektörü büyüdü

Enerji Günlüğü - Türk plastik sektörü 2015 yılında yurtiçi talebin etkisiyle yüzde 4.1 büyüdü.Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve...

Plastik sektörü büyüdü

Enerji Günlüğü - Türk plastik sektörü 2015 yılında yurtiçi talebin etkisiyle yüzde 4.1 büyüdü.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), plastik sektörünün 2015 yılındaki performansını değerlendiren bir rapor hazırladı. Rapora göre, yurtiçi talebin etkisiyle plastik sektörü geçtiğimiz yıl yüzde 4,1 büyüyerek 7,6 milyon tona yükseldi.

Sektörün 2015 yılında mamul üretimi bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 3,2 artış ile 8,6 milyon tona yükseldi. Değer bazında ise yüzde 6,6 azalış ile 32,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Değer bazındaki gerilemede petrol fiyatlarındaki düşüş ve euro-dolar paritesindeki dalgalanmalar etkili oldu.

2015 yılındaki 8,6 milyon tonluk toplam plastik mamul üretimi içinde 3,4 milyon tonla plastik ambalaj malzemeler ilk sırada yer alırken; bu ürün grubunu 1,9 milyon tonla plastik inşaat malzemeleri takip etti.

SEKTÖR GSMH KADAR BÜYÜDÜ

Türk plastik sektörünün 2015’teki ihracat performansıyla ülke ihracatı içinden yaklaşık yüzde 3,6 pay aldığını ve ihracatçı ilk 10 sektör içinde yer aldığını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Yurtiçindeki plastik tüketimi sektörümüzü yüzde 4,1 büyüttü. Her yıl Gayrisafi Milli Hasılanın üzerinde büyüyen bir sektörün temsilcileri olarak ihracatta miktar ve değer bazında yaşadığımız düşüşler nedeniyle büyüme önceki yıl ile aynı seviyelerde kaldı. Plastik için en kötü senaryo GSMH kadar büyümek ve maalesef bu sene bu gerçekleşti” dedi.

AVRUPA'DA 2. DÜNYA'DA 6.

Rapora göre, çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 6 bin 500 civarında üretici firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektörü, 2015 yılında ülke ekonomisine 13 milyar dolarlık katkı sağladı. Türkiye plastik sektörü, geçtiğimiz yıl yakaladığı başarılı üretim grafiği ile Avrupa’daki ikinciliğini devam ettirirdi. Dünya sıralamasında ise yüzde 2,7 payla 6. sırada yer aldı.

VERGİSİZ İTHALAT TALEBİ

Başarılı üretim ve ihracat performansının yüksek maliyetli hammadde gölgesinde kalmasından rahatsız olan sektör temsilcileri, rakipleriyle eşit rekabet koşullarına sahip olabilmek için yurtiçinde yetersiz plastik hammaddelere vergisiz ithalat imkânı talep ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler