1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Polonya-Rusya gaz transit sözleşmesi sona erdi

Polonya-Rusya gaz transit sözleşmesi sona erdi

Polonya-Rusya gaz transit sözleşmesi dün itibariyle sona erdi. Yamal-Avrupa Boru Hattı üzerinden Avrupa’ya transit doğalgaz geçişi artık ihtiyaca göre düzenlenecek açık arttırmalarla sağlanacak.

Polonya-Rusya gaz transit sözleşmesi sona erdi

Enerji Günlüğü - Polonya-Rusya gaz transit sözleşmesi dün itibariyle sona erdi. Yamal-Avrupa Boru Hattı üzerinden Avrupa’ya transit doğalgaz geçişi artık ihtiyaca göre düzenlenecek açık arttırmalarla sağlanacak.

Polonyalı gaz iletim operatörü Gaz-System, Rus gazının Polonya üzerinden Avrupaya iletimini öngören ve ‘tarihi’ olarak adlandırılan Polonya - Rusya uzun vadeli gaz transit sözleşmesinin 17 Mayıs 2020 tarihinde yerel saatle 08: 00'da (9:00 GMT) sona erdiğini açıkladı. Gazprom ile sözleşmeyi yenilemeyen Polonya Rus gaz akışının devam edeceğini belirtti. Ancak farklı bir yöntemle…

Bundan böyle Yamal-Avrupa boru hattı üzerinden transit doğalgaz geçişi çeşitli sürelerde (bir ila birkaç saat arasında) açık artırmalarla AB şebeke kodlarına uygun olarak gerçekleşecek. 

Gaz-Sistem, Mayıs ayının sonuna kadar bir sonraki gaz günü için bir önceki gün saat 16: 30'da transit kapasitelerinin kullanımı için günlük açık artırmalar yapacak. 2020'nin üçüncü çeyreği için açık artırma çoktan yapıldı ve hattın mevcut kapasitesinin % 80'i satın alındı. Gazprom yılın 3’üncü çeyreğinde 6 milyar metreküp gaz pompalama hakkını elde etti. Kalan kapasite, aylık ve günlük açık artırmalarda nakliyecilere sunulabilecek.

25 Eylül 1996 tarihinde imzalanan ve 2022 yılına kadar devam edecek olan Yamal-Avrupa gaz sözleşmesinin hükümleri uyarınca, ilk fesih tarihinden üç yıl öncesine kadar tarafların sözleşmeye dayalı ilişkilerini sürdürmek isteyip istemediklerine dair bir bildiri sunmaları gerekiyor.

17 MAYIS’TA İHALE GERÇEKLEŞTİ

İlk ihale ise anlaşmanın sona erdiği gün, 17 Mayıs’ta Varşova saatiyle 04:30’da gerçekleşti ve hattın kapasitesinin yüzde 58’i rezerve edildi. “Yamal-Europe”, 2 bin kilometreden fazla uzunluğa ve yıllık 32.9 milyar metreküp kapasiteye sahip. EuRoPol Gaz ortaklığı tarafından işletilen Hattın Polonya ayağı ise 683 km uzunluğunda ve 5 kompresör istasyonu bulunuyor.

Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattı aracılığıyla Rusya, Almanya'ya yılda yaklaşık 33 milyar metreküp gaz pompalıyor. Polonya yılda 15 milyar metreküp olan doğalgaz tüketiminin 10 milyar metreküpünü Gazprom’dan satın alıyor. 2022 yılı sonrası Polonya gaz ihtiyacını 10 milyar metreküp kapasiteli yeni Baltık Boru Hattı ile Norveç’ten ve LNG formatında ABD’den karşılamayı planlıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler