1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Polonya üzerinden Avrupa'ya Rus gazı ihracatı durduruldu

Polonya üzerinden Avrupa'ya Rus gazı ihracatı durduruldu

Rusya’nın Polonya üzerinden Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını sağlayan Yamal-Avrupa boru hattından sevkiyat geçici olarak durduruldu. 

Polonya üzerinden Avrupa'ya Rus gazı ihracatı durduruldu

Enerji Günlüğü - Rusya’nın Polonya üzerinden Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını sağlayan Yamal-Avrupa boru hattından sevkiyat geçici olarak durduruldu. 

Rus gazının Polonya üzerinden Avrupaya iletimini öngören ve ‘tarihi’ olarak adlandırılan Polonya - Rusya uzun vadeli gaz transit sözleşmesinin 17 Mayıs 2020 tarihinde sona ermesinin ardından Yamal-Avrupa Boru Hattı’ndan sevkiyat durdu.

Polonyalı gaz iletim operatörü Gaz-System, Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom ile sözleşmeyi yenilememiş ve bundan böyle Yamal-Avrupa Boru Hattı üzerinden Avrupa’ya transit doğalgaz geçişi artık ihtiyaca göre düzenlenecek açık arttırmalarla sağlanacağını açıklamıştı. Hat üzerinden transit doğalgaz geçişleri çeşitli sürelerde (bir ila birkaç saat arasında) açık artırmalarla AB şebeke kodlarına uygun olarak gerçekleşecek. 

17 MAYIS’TA İLK İHALE GERÇEKLEŞTİ

İlk ihale ise anlaşmanın sona erdiği gün, 17 Mayıs’ta Varşova saatiyle 04:30’da gerçekleşti ve hattın kapasitesinin yüzde 58’i rezerve edildi. “Yamal-Europe”, 2 bin kilometreden fazla uzunluğa ve yıllık 32.9 milyar metreküp kapasiteye sahip. EuRoPol Gaz ortaklığı tarafından işletilen Hattın Polonya ayağı ise 683 km uzunluğunda ve 5 kompresör istasyonu bulunuyor.

Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattı aracılığıyla Rusya, Almanya'ya yılda yaklaşık 33 milyar metreküp gaz pompalıyor. Polonya yılda 15 milyar metreküp olan doğalgaz tüketiminin 10 milyar metreküpünü Gazprom’dan satın alıyor. 2022 yılı sonrası Polonya gaz ihtiyacını 10 milyar metreküp kapasiteli yeni Baltık Boru Hattı ile Norveç’ten ve LNG formatında ABD’den karşılamayı planlıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler