1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. PV panellerde arıza tespiti için PV Kontrol Sistemi geliştirildi

PV panellerde arıza tespiti için PV Kontrol Sistemi geliştirildi

Enerji Günlüğü – Üç Alman şirketi, PV üretim tesislerindeki panel arızalarını çok hızlı biçimde tespit edebilen bir PV Kontrol Sistemi geliştirdi. Fotovoltaik...

PV panellerde arıza tespiti için PV Kontrol Sistemi geliştirildi

Enerji Günlüğü – Üç Alman şirketi, PV üretim tesislerindeki panel arızalarını çok hızlı biçimde tespit edebilen bir PV Kontrol Sistemi geliştirdi. 

Fotovoltaik (PV) sistemlerdeki bazı panel arızaları, uzun süre farkedilmeden kalabiliyor; milyonlarca dolarlık yatırımlar bile arızalı panel hücreleriyle aylar, hatta yıllar boyu kapasitesinin altında çalışmaya devam edebiliyor. 

Performans değerleri sürekli sorgulanan PV sistemlerde aslında çok önemli bir problem olmasına rağmen, bu sorun üzerinde bugüne kadar yeterince tartışılmamış. Ancak nihayet panel hücrelerindeki en küçük arızayı bile çok kısa sürede tespit edebilen bir teknik geliştirildi. Sektör artık kontrol edilmeden yıllarca hizmet veren arızalı panellerin, sisteme yüklediği ilave maliyetlerden veya performans kayıplarından kurtulabilecek. 

PV KONTROL ÜRÜNÜ

Lufft Mess und Regeltechnik GmbH (Lufft), Solarzentrum Stuttgart GmbH (SZS) ve Solare Datensysteme GmbH (SDS) adlı üç Alman şirketi, problemi çözmek üzere işbirliği içinde bir proje yürüttü. SDS, Solar-Log adlı enerji yönetim sistemiyle; Lufft gelişmiş meteorolojik sensör teknolojileriyle ve SZS de panel hücrelerinde meydana gelen hataları tespit düzeneği ile projenin ortakları oldular. 

Bu üç şirket, “PV Sistem Kalitesi” konsepti ile geliştirdikleri kontrol ürününü pazara sundu. PV kontrol ürünleri, anlık güç azalmasını hızlıca tespit ederek PV sistemlerin etkili çalışması yönünde önemli bir açılım sağlıyor. Kusurlu hücrelerin yerini yüksek isabetle belirleyebilen sistem, onarım süreçlerini de hızlandırarak performans kayıplarını en aza indiriyor. 

Sistem, panellerin özel bir teknikle taranarak, çeşitli nedenlerle devre dışı kalan ve böylece toplam sistem performansını düşüren hücreleri tespit etme prensibine dayanıyor. 

Lufft şirketinin Satış Müdürü Udo Kronmüller, arızalanan hücreler sorununun bugüne kadar küçümsendiğini beltirtti ve şöyle konuştu, “Bu işbirliği projesi, PV sistemlerin iklim ve çevresel etkiler nedeniyle azalan verimini hala küçümseyen bakış açısını değiştirebilecek veriler sağladı. Bu bakış açısını değiştirmek istiyoruz. PV elektrik üretim tesislerinin performansı, zaman içinde oluşan mikro düzeydeki tesis kusurlarını bile hızla tespit edebileceğimiz düzeneklerle giderilebilir”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler