1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Rapor: Türkiye, kömür sahalarını güneş panelleriyle donatabilir

Rapor: Türkiye, kömür sahalarını güneş panelleriyle donatabilir

Türkiye'de kömür sahalarının güneş panelleri ile donatılması halinde 6,9 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanabileceği kaydedildi. 

Rapor: Türkiye, kömür sahalarını güneş panelleriyle donatabilir

Enerji Günlüğü - Türkiye’de kömür sahalarına 13.189 MW kurulu gücünde güneş enerji santrali kurulabileceği ve yıllık 12,4 milyon ton CO2 emisyonunun önlenebileceği açıklandı.

Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal), Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Greenpeace Akdeniz, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, 350.org, Ekosfer ve Yuva Derneği için Solar3GW tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’de açık madencilik yapılan kömür sahalarında hayata geçirilebilecek güneş enerjisi kurulu gücüne ve elektrik üretim potansiyeline dair bir ön analiz yapıldı.

‘‘Kömür Sahalarının Güneş Potansiyeli’’ raporunda kömür sahalarının iklim krizi ile mücadele ve enerji bağımsızlığı için Türkiye’nin önünde büyük bir fırsat olduğu belirtildi. Rapora göre kömürlü termik santrallere kömür sağlayan açık maden ocakları güneş panelleri ile donatılırsa 6,9 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilir. 

Kömürlü termik santrallere bağlı çalışan açık madencilik sahalarının kapladıkları alan itibarıyla güneş santrali kurulumuna elverişli olduğu kaydedilen raporda, bu sahaların trafo merkezleri ve iletim hatlarına halihazırda bağlantılı olmalarının da güneş enerjisi dönüşümünde maliyet avantajı sağladığı belirtildi. 

Çalışma kapsamında, toplam kurulu gücü 10.495 MW olan 22 kömürlü termik santrale kömür sağlayan açık maden ocağı alanları şöyle: Çan, Çan 2, Bolu-Göynük, Kangal, Seyitömer, Çayırhan, Orhaneli, Çatalağzı, Soma-B, Soma, Soma-Kolin, Polat1, Tufanbeyli, Tunçbilek, Yatağan, Yeniköy, Yeniköy-Kemerköy, Çumra Termik, Çumra, Afşin-Elbistan A, Afşin Elbistan B, Silopi.

Raporun ana çıktıları ve öneriler şöyle:

22 kömürlü termik santrale kömür sağlayan kömür sahalarına 13.189 MW kurulu gücünde güneş enerji santrali kurulabilir. Bu, Türkiye’nin şu anki güneş kurulu gücünün (7815 MW) yüzde 170 artması demek.  

Bu kurulu güçten üretilecek 19.079 GWh elektrik, 6,9 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilir. 

Yenilenebilir güneş enerjisi sayesinde yıllık 12,4 milyon ton CO2 emisyonunun önüne geçilebilir.

Bu yüksek güneş potansiyeli değerlendirilirken madencilikle bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılmasının mümkün olup olmadığı mevzuata uygun biçimde tespit edilmeli ve yerel halkın mülkiyet hakkı korunarak kararlara katılımı sağlanmalı.

Türkiye taraf olduğu Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derece ile sınırlama hedefine uygun olarak kömürden çıkış stratejisi oluşturmalı, mevcut kömürlü termik santraller için kapanma programı belirlenmeli.

Önceki ve Sonraki Haberler