1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ready`ye jet yakıtıyla yolsuzluk suçlaması

Ready`ye jet yakıtıyla yolsuzluk suçlaması

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım markası Ready’nin sahibi MMG Petrol Dağıtım ve Pazarlama AŞ’nin de aralarında bulunduğu bazı şirket ve kişiler...

Ready`ye jet yakıtıyla yolsuzluk suçlaması

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım markası Ready’nin sahibi MMG Petrol Dağıtım ve Pazarlama AŞ’nin de aralarında bulunduğu bazı şirket ve kişiler hakkında çıkar amaçlı suç örgütü kurup akaryakıt kaçakçılığı yapma suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Business Week dergisinde yer alan 'Are You Ready?' başlıklı haberde, akaryakıt markası Ready ile ilgili ciddi iddialara yer verildi. Habere göre Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir operasyon akaryakıt sektöründe kaçakçılık sorununu tekrar gündeme getirdi. Mehmet Erdoğan Elgin imzalı haberin ayrıntıları şöyle:

İstanbul’un Anadolu yakasında birçok kişinin bildiği büyük bir sitenin önündeyiz. Defalarca telefonlarından ulaşmaya çalıştığımız petrol şirketinin adresi olarak gösterilen bu sitenin E Blokunun önündeki güvenlik görevlisi kime geldiğimizi soruyor. Biz de şirketin adını yani MMG Petrol Dağıtım ve Pazarlama AŞ’yi aradığımızı belirtiyoruz. İsim çok tanıdık gelmeyebilir. Ama bu şirket akaryakıt dağıtım sektöründe “Ready” markasıyla faaliyet gösteriyor ve Türkiye genelinde özellikle kamyon taşımacılığının merkezi olan illerde çok sayıda bayisi bulunuyor. 2009 yılının son ayında ticaret sicil kaydı yapılan şirketin bugünkü yönetim kurulu başkanı olarak Murat Ancakoğlu görünüyor.

ŞİRKET MERKEZİ BOŞALTILMIŞ

Kapıdaki güvenlik görevlisi birkaç hafta önce aniden şirketin taşındığını belirtiyor. Şirket yetkilileri adeta arkasında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolmuşlar. Aslında bu ortadan kaybolmanın arkasında çok önemli bir adli operasyon yatıyor. Geçtiğimiz kasım ayının son günlerinde Kırşehir Başsavcılığı tarafında yürütülen soruşturma kapsamında yapılan operasyonda 74 kişinin tüm banka hesaplarına tedbir uygulandı. Öte yandan bu kişilerle ilgili birçok araç, tapu ve 14 şirkete el konuldu. Bu operasyonun arkasında çok vahim bir iddia yer alıyor. Savcılık soruşturmasında “Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve örgüt kapsamında akaryakıt kaçakçılığı yapmak, Vergi Usul Kanununa muhalefete etmek ve resmi evrakta sahtecilik” iddiası yer alıyor. Bu iddiaya göre, suç örgütü Tezer Akaryakıt, MMG Akaryakıt Dağıtım ve ANK Grup gibi Jet A1 yakıtı alma lisansı sahibi tabela şirketleri kullanılarak bugüne kadar Kırıkkale, Kocaeli ve İzmir’deki Tüpraş rafinerilerinden alınan ÖTV’siz (Özel Tüketim Vergisi) yakıtı, sahte evraklarla Trabzon, Antalya ve Gaziantep havalimanları ile Diyarbakır Kadın Doğun Hastanesi, Via Turizm Hava taşımacılığı ve Kayseri, Samsun ambulans helikopter alanlarına sevk edilmiş gibi gösterip, petrol istasyonlarına göndermiş.

JET YAKITI YAĞA KARIŞTIRILMIŞ

Peki Jet A1 yakıtı nasıl oluyor da kaçakçılığa konu oluyor ve akaryakıta bayilerinde satılabiliyor? Bu sorunun yanıtını sektörün kamu tarafından bir süre önce emekli olmuş adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili ismini vermek istemeyen yetkili veriyor. Bu yetkili, “Jet A1 yakıtı elbette direkt olarak satılmıyor. Bu bazı maddelerin karışımı olarak piyasaya sürülüyor. Özellikle 10 numara dediğimiz yakıt ile karıştırılıp motorin olarak satılabiliyor” diyor. Bilindiği gibi bu noktada uçak yakıt olarak kullanılan Jet A1 yakıtında, havacılık sektörünü gelişmesi için ÖTV uygulanmıyor. Hal böyle olunca ÖTV’siz olduğu için ucuz olan Jet A1 yakıtı, ucuz ve bol olan 10 numara yağ ile karıştırılıyor ve normal motorin fiyatına satılıyor.

114 BİN TON JET A1 YAKITI

Bu olayda savcılığın tesbitine göre bir yılda yaklaşık 114 bin ton Jet A1 yakıtının bu şekilde sahtecilik yapılarak benzin istasyonlarına götürüldüğü belirtiliyor. Hiçbir şekilde ÖTV ödenmeden piyasada normal motorin fiyatına satılan bu karışım sayesinde, savcılığın tespitlerine göre “suç örgütü” 300 milyon lira gelir elde etmiş.

İKİ YIL ÖNCEKİ HIRSIZLIK

Yaklaşık iki yıl önce yaşanan bir olay bu duruma iyi bir örnek olabilir. Zira o dönemde İstanbul Atatürk Havalimanı’na giden boru hattı iki kişi tarafından delinmiş ve burada önemli miktarda akaryakıt çalınmıştı. Yakalanan bu iki kişi sorgularında, uçak yakıtına 10 numara yağ katarak mazot haline getirdikleri ve TIR garajlarında pazarladıkları öğrenildi. Kısacası uçak yakıtı bir şekilde kendine pazar buluyor ve haksız kazanç sağlanabiliyor. İstanbul’un en eski akaryakıt bayilerinden biri olan ve bir süre önce sektörden çıkan Zihni Bayraktar, “Biz üç kuşaktır bu işi yapmamıza rağmen piyasadaki bu tarz olaylardan dolayı sektörden çıkmak zorunda kaldık. Artık dürüst iş yapmak isteyenler bu tür kötü niyetliler nedeniyle zor koşullarda iş yapıyor” diyor.

AYRINTILI BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

Geçtiğimiz temmuz ayında Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir düzenlemeyle uçak yakıtı satan şirketlere, teslim ettikleri uçağın tescil numarası, teslim tarihi, saati ve yeri gibi ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bir bildirim zorunluluğu getirdi. Aslında bu değişiklik kamu tarafında bu yönde şüphelerin olduğunun bir kanıtı olabilir.

READY BAYİLERİ TELEFONLARI AÇMIYOR

Bundan sonraki yargı sürecinde nasıl bir sonuç çıkacağını önümüzdeki dönem gösterecek. Ama ortada ciddi bir sıkıntı olduğu kesin. Zira el konulan 14 şirketten bazıları MMG Petrol’ün akaryakıt dağıtım markası olan “Ready” bayileri yer alıyor. Bu bayilere ulaşmaya çalıştık ama çoğu telefonlarını bile açmıyor. Ulaştığımız bir bayide ise telefona çıkan bayi çalışanı bir süredir şirket sahibini görmediklerini belirtiyor.

Sektörde her türlü önlem alınmasına rağmen kaçak akaryakıt hâlâ ciddi bir sorun. Ready markası yaşanan bu olayda ciddi bir itham altında kaldı. Bakalım bundan sonraki süreçte sektörle ilgili başka ne gibi kaçakçılık olayları ortaya çıkacak. (Mehmet Erdoğan Elgin / BusinessWeek)

Önceki ve Sonraki Haberler