1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Romanya Karadeniz’de gaz keşfetme potansiyeline ağırlık veriyor

Romanya Karadeniz’de gaz keşfetme potansiyeline ağırlık veriyor

BSOG İcra Kurulu Başkanı Beacom, Karadeniz’de gaz keşfetme potansiyelinin oldukça büyük olduğunu ifade etti.

Romanya Karadeniz’de gaz keşfetme potansiyeline ağırlık veriyor

Enerji Günlüğü - BSOG İcra Kurulu Başkanı Mark Beacom, Karadeniz’deki doğal gaz keşfetme potansiyeline işaret ederek “Ama meselenin amacı sadece keşifler bulmak ve onları 30 yıl orada bırakmaksa, bunun bir anlamı yok" dedi.

Karadeniz Petrol ve Gaz (BSOG) İcra Kurulu Başkanı Mark Beacom, Romanya'nın Karadeniz'de daha fazla gaz keşfi potansiyeli çok büyük olduğunu belirtirken, ülkenin önde gelen gaz üreticilerinin Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin kalkınmayı hızlandırmak için düzenlemeleri iyileştirmesi gerektiğini söylendi.

Çoğunluğu Avusturyalı OMV tarafından kontrol edilen OMV Petrom da dahil olmak üzere gaz üreticileri, Romanya’da 15 yıl boyunca Karadeniz'deki tahmini 200 milyar metreküp gaza ulaşmak için milyarlarca dolar harcadı.

Romanya milletvekilleri bu yılın başlarında yatırımın önünü açmak umuduyla ‘offshore’ yasasında yapılacak değişiklikleri onayladı.

“ROMANYA KARADENİZİ’NDE GAZ KEŞFETME POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK”

BSOG İcra Kurulu Başkanı Mark Beacom, bir enerji konferansına verdiği demeçte, "Romanya Karadeniz'inde gaz keşfetme potansiyeli çok büyük, bu zaten kanıtlandı. Ama meselenin amacı sadece keşifler bulmak ve onları 30 yıl orada bırakmaksa, bunun bir anlamı yok" dedi.

ABD'li özel sermaye şirketi Carlyle Group LP tarafından kontrol edilen BSOG, yılda 1 milyar metreküp gaz veya Romanya'nın tüketiminin yaklaşık %10'unu çıkarmayı planlayarak, bu yılın başlarında 30 yıl içinde Romanya'nın ilk açık deniz Karadeniz gelişimini başlattı. Ayrıca şirketin, denizaşırı yenilenebilir enerji geliştirmek konusunda da faaliyetlerinin olduğu bildirildi.

NEPTUN DEEP EN FAZLA POTANSİYEL GÖRÜLEN PROJE

Öte yandan OMV Petrom, 1,5 trilyon ila 3 trilyon fit küp gaz keşfettiği ve Türkiye’nin sondaj yaptığı Sakarya sahasına yakın bir alanda bulunan Neptun Deep Black Sea derin su projesi için henüz nihai bir yatırım kararı vermedi.

Projeyi Romanya devletine ait gaz üreticisi Romgaz ile ortaklaşa geliştirecek olan şirket, yeni değiştirilen açık deniz gaz yasası hakkında daha fazla açıklamaya ihtiyaç olduğunu ve 2023 ortalarında net bir karar beklendiğini söyledi.

Romgaz CEO'su Razvan Popescu ise şirketin, projenin kendi kısmını finanse etmek için eurobond veya rezerv destekli kredileri düşündüğünü söyledi.

Popescu, Neptun Deep projesinin sonuçlandırılması konusunda son derece kararlı olduklarını belirterek "En fazla potansiyeli gördüğümüz yer burası, kanıtlanmış rezervlerimizi ikiye katlama potansiyeli görüyoruz. Bence bu, stratejik projenin önemi göz önüne alındığında devletin odaklanması gereken bir şey olmalı" diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler