1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rönesans doğalgazdan benzin üretecek tesis kuruyor

Rönesans doğalgazdan benzin üretecek tesis kuruyor

Enerji Günlüğü - Türkmenistan'da dünyanın en büyük doğalgazdan benzin üretecek tesisi kuruluyor. Tesisin inşaatını Rönesans Holding üstlendi.Rönesans...

Rönesans doğalgazdan benzin üretecek tesis kuruyor

Enerji Günlüğü - Türkmenistan'da dünyanın en büyük doğalgazdan benzin üretecek tesisi kuruluyor. Tesisin inşaatını Rönesans Holding üstlendi.

Rönesans Holding, Türkmenistan'da kurulacak dünyanın doğalgazdan benzin üretecek en büyük tesisini inşa etmeye hazırlanıyor. Rönesans Holding’e bağlı Rönesans Endüstri Tesisleri’nin Kawasaki Heavy Industries LTD ile konsorsiyum olarak müteahhitlik işlerini üstleneceği, doğalgazdan benzin üretecek dev projenin toplam büyüklüğü yaklaşık 1,5 milyar dolar.

Gas to Gasoline (GTG) projesinin temel atma töreni bugün Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedow ve Türkmen bakanların katılımıyla yapıldı. Törende Türkmenistan’ın üst düzey bürokratları, büyükelçiler ve Rönesans Endüstri Tesisleri ile Kawasaki Heavy Industries LTD firmalarının üst düzey yöneticileri de hazır bulundu.

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak törende yaptığı konuşmada tarihi bir güne tanıklık edildiğini vurgulayarak, "Petrol ve gaz sektörünün geliştirilmesinde Türkmen devletinin ‘açık kapılar’ politikası büyük öneme sahiptir. Biz sanayi tesislerinin inşaatında büyük iş tecrübesine sahip konsorsiyumumuzla bu projenin başarı ile gerçekleştirileceğine ve gazdan benzin üreten fabrikanın yüksek teknolojili üretim örneklerinden bir tanesi olacağına eminiz" dedi.

DÜNYADA EN BÜYÜK

Gas to Gasoline (GTG) adını taşıyan Doğalgazdan Benzin Üretim Tesisi, toplam 1,5 milyar dolarlık yatırımla yapılacak. İki firmadan oluşan konsorsiyumun müteahhitliğinde yapılacak projenin finansmanını ise Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) sağlayacak. JBIC Bankası’nın kredi finansmanında projenin çevreci bir proje olması belirleyici bir etmen oluşturuyor. Bu kapsamda Gas to Gasoline projesinde de çevreye duyarlılık öne çıkıyor.

2018 yılının Haziran ayında bitirilmesi öngörülen dev proje, doğalgazdan benzin üretecek bu büyüklükte yapılan ilk tesis olma özelliğini taşıyor. Tesisi, Danimarka orjinli Haldor Topsoe Firması son teknoloji kullanarak dizayn edecek.

GTG Tesisi günlük 1800 ton, yıllık 600 bin ton benzin üretim kapasitesine sahip olacak. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat'a 50 kilometre uzaklıkta kurulacak tesis, yeni endüstriyel yatırımlar için ayrılan bölgede faaliyete geçecek.

İŞLENECEK GAZ MİKTARI ARTACAK 

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, konuşmasında, projenin Türkmenistan’ın 2030 yılına kadar petrokimya ve gaz sanayi sektörünü geliştirme programının başarıyla hayata geçirilmesinde önemli adımlardan biri olacağını söyledi. Fabrika faaliyete geçtiğinde Türkmenistan’da elde edilecek ve işlenecek doğalgaz hacminde ciddi bir artış olacağını ifade eden Ilıcak şöyle konuştu:

"Türkmenistan ekonomisi, dünyada en hızlı gelişen ekonomilerden biri. Rönesans, Türkmenistan inşaat sektöründe 5 yıldır faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar şirketimiz genel inşaat projeleri ve endüstriyel projelerin yapımında stratejik bakımdan önemli başarılara imza atmıştır. Bunların içinde Türkmenabad şehrindeki sülfürik asit üretim fabrikası, Aşkabat şehrinde bulunan Uluslararası Gaz ve Petrol Üniversitesi, Demiryolları, Ulaştırma ve Karayolları Bakanlıklarının idari binaları ve diğer çok sayıda proje de bulunuyor. Şu anda Mary şehrinde amonyak ve üre üretim fabrikasının inşaatı da bitmiş olup, ilgili tesisin devreye alma çalışmaları da son aşamaya gelmiş durumdadır."

Rönesans Holding bünyesinde 2011 yılında kurulan Rönesans Endüstri Tesisleri hidrokarbonlar, enerji, metalürji ve madencilik, işleme tesisi olmak üzere dört sektörde Rusya, Türkmenistan,

Dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahip Türkmenistan'ın 32 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Yılda yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz üreterek küresel enerji aktörü olma konusunda önemli adımlar atan Türkmenistan, doğalgazı büyük oranda Çin’e, Rusya’ya, İran’a ve diğer eski Sovyet ülkelerine ihraç ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler