1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom, Bangladeş’te nükleer santral yapacak

Rosatom, Bangladeş’te nükleer santral yapacak

Enerji Günlüğü - Rus nükeer devi Rosatom, Asya’nın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş’de Ruppur Nükleer Santral (NGS)’nin yapımına ilişkin...

Rosatom, Bangladeş’te nükleer santral yapacak

Enerji Günlüğü - Rus nükeer devi Rosatom, Asya’nın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş’de Ruppur Nükleer Santral (NGS)’nin yapımına ilişkin nihai anlaşmayı imzaladı.

Mersin Akkuyu’da 20 milyar dolarlık nükleer santral inşaatını da yapacak Rosatom'un Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Bangladeş’in enerji ihtiyacının bir kısmını karşılayabilmek amacıyla Ruppur Nükleer Santral (NGS)’nin yapımına ilişkin nihai anlaşmanın geçen hafta sonu imzalandığını da ifade etti.

Anlaşmaya göre, Rus tarafı, Bangladeş’in başkenti Dakka’ya 160 km mesafede her biri 1 GW güçte iki adet VVER tipi reaktör projelendirecek ve işletmeye alacak. Projeyle ilgili altyapı çalışmalarını da Rosatom yürütecek.

Öngörülen iki enerji bloğu, 2018 yılına kadar işletmeye hazır olacak. Çevre ve finansman çalışmalarının 2015 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Santralin kısmi finansmanı, 500 milyon dolarlık kredi olarak Rusya tarafından karşılanacak. Kredi, inşaat çalışmalarının ilk aşamasında verilecek. İmzalanan anlaşmaya göre, işlenmiş yakıt tekrar değerlendirilmek üzere Rusya’ya götürülecek.

Ruppur NGS’nin inşaatı, tarafların geçen yılın ekim ayında sembolik olarak diktiği ilk temel taşıyla başlamış sayılıyor. Santralin yapımına dair hükümetlerarası işbirliği anlaşması 2011 yılının kasım ayında imzalanmıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler