1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rumlar Türkiye’siz gaz satmak istiyor

Rumlar Türkiye’siz gaz satmak istiyor

Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, tek yanlı parselleyerek sondaj yaptıkları Doğu Akdeniz’den gelecek doğalgazı,...

Rumlar Türkiye’siz gaz satmak istiyor

Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, tek yanlı parselleyerek sondaj yaptıkları Doğu Akdeniz’den gelecek doğalgazı, maliyeti büyük bile olsa, kendi topraklarında inşa edecekleri sıvılaştırma tesisi ile pazarlayacaklarını açıkladı. Rum bakan Türkiye üzerinden boru hattını ‘sınırlı olasılık’ diye niteledi ve Kıbrıslı Türklere pay verilmesini ise “Bölücülere bir de ödül mü verelim” diye reddetti. Kasulidis, Amerikan haber ajansı AP’ye verdiği röportajda, doğalgaz politikaları ile Türkiye ve KKTC’nin itirazları konusunda açıklamalar yaptı.

İSRAİL OLSUN OLMASIN…

Rum bakan, ekonomik krizde olmalarına ragmen Doğu Akdeniz’den elde edecekleri doğalgaz gelirlerine büyük önem verdiklerini belirterek, “İsrail’le adaya doğalgaz sıvılaştırma tesisi kurulması üzerine görüşüyoruz. Türkiye ile barışmaları, İsrail’in bizimle enerji konusunda işbirliğinden vazgeçeceği ve Türkiye’nin dış politikasına uygun davranacağı anlamına gelmez. Ayrıca İsrail sermayesi ya da gazı olsun olmasın, gerekirse biz tek başımıza sıvılaştırma tesisi kuracağız” dedi.

REZERV BÜYÜK BİLİYORUZ

Haftaya kendisinin İsrail’de temaslarda bulunacağını ve ardından Rum lider Anastasiadis’in Tel Aviv’e gideceğini belirten Kasulidis, Noble Energy şirketinin Afrodit adı verdikleri parselde 140 ile 230 milyar metreküplük bir reserve ulaştığını, parsellerin tümünde ise 1.7 trilyon metreküplük rezerv bulunduğunu ileri sürdü. “Doğalgaz önce denizin altından çıkartılacak ardından borularla adaya ulaşacak. 2019-20 yıllarında bekliyoruz. Bu süreye kadar da doğalgaz sıvılaştırma tesisi kurmuş oluruz” diyen Kasulidis, Türkiye üzerinden boru hattı ile satışının yapılmasının daha ucuz bir yol olduğu teşhisine ise şu karşılığı verdi: “Sıvılaştırma tesisinin kurulmasının maliyeti 10 milyar Euro. Doğalgaz miktarına göre pahalı bir yatırım ancak bölgede daha sondajı yapılmamış büyük miktarda doğalgaz var. Onları da hesaba koyarsak mantıklı olacak.”

Önceki ve Sonraki Haberler